ВАП разпореди проверки на "Росенец"

ВАП разпореди проверки на

Върховната административна прокуратура разпореди щателна проверка на строежите в парк “Росенец” след скандала с Христо Иванов и гардовете от НСО. Редица институции са бели сезирани, информира "Дневник".

ВАП разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) да извършат незабавни проверки на място в местността “Аркутино” на границата на община Созопол и община Приморско и в парк "Росенец" край гр. Бургас. Изрядността на документите също ще бъде обект на проверка.

Всичко това се случва само два дни след опита на бившия правосъден министър Христо Иванов и други членове на “Демократична България” да посетят плажа в “Росенец” до летните сараи на Ахмед Доган. Те обаче бяха посрещнати от охрана, която ги изгони, въпреки че плажната ивица е държавна собственост. Гардовете се оказаха служители на НСО.

ВАП се е самосезирала заради високото обществено напрежение и информация в медиите, относно неспазване на правни норми, защитаващи изключителната държавна собственост и уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съотв. за законност на строителството, съобщават още от прокуратурата.

Следва да се провери дали е накърнено правото на държавна собственост върху морския плаж и дали е бил ограничен свободния и безплатен достъп до ивицата.

В хода на проверката следва да се установят и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.

Събраните данни следва да се обобщят в доклад и да се изпратят на ВАП в най-кратък срок.

Свързани статии
Търговците от „Краснодар“ пропищяха от цигани: Крадат ни ежедневено, искаме охрана! Новият спонсор на „Нефтохимик 2010“: Вярваме, че ще защитят титлата (Снимки) Безплатно автокино пред Догансарай довечера Плажуващи пред сарая оставиха баница за Доган Избраха нов началник на НСО Установиха множество нарушения в Росенец, Буджака и Обзор Полицията разби лагерите на протестиращите Община Бургас: Разпоредихме оградата на Росенец да бъде премахната незабавно Христо Иванов: Иво Баев се отклонява от националната политическа линия на коалицията Пътят до Росенец отново преграден? Христо Иванов прави нова проверка на място (видео)
Тагове
ахмед доган сарай палат доврец замък росенец НСО
Коментари

Още от последните новини