ВАП разпореди проверки на "Росенец"

ВАП разпореди проверки на

Върховната административна прокуратура разпореди щателна проверка на строежите в парк “Росенец” след скандала с Христо Иванов и гардовете от НСО. Редица институции са бели сезирани, информира "Дневник".

ВАП разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) да извършат незабавни проверки на място в местността “Аркутино” на границата на община Созопол и община Приморско и в парк "Росенец" край гр. Бургас. Изрядността на документите също ще бъде обект на проверка.

Всичко това се случва само два дни след опита на бившия правосъден министър Христо Иванов и други членове на “Демократична България” да посетят плажа в “Росенец” до летните сараи на Ахмед Доган. Те обаче бяха посрещнати от охрана, която ги изгони, въпреки че плажната ивица е държавна собственост. Гардовете се оказаха служители на НСО.

ВАП се е самосезирала заради високото обществено напрежение и информация в медиите, относно неспазване на правни норми, защитаващи изключителната държавна собственост и уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съотв. за законност на строителството, съобщават още от прокуратурата.

Следва да се провери дали е накърнено правото на държавна собственост върху морския плаж и дали е бил ограничен свободния и безплатен достъп до ивицата.

В хода на проверката следва да се установят и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.

Събраните данни следва да се обобщят в доклад и да се изпратят на ВАП в най-кратък срок.

Свързани статии
Димитър Найденов: Ивицата до Догансарай вече не е земеделска земя, а плаж ВАС: Плажът пред Догансарай влиза в кадастъра като защитена територия Върховният съд отказа да спре вписването на "Росенец" като плаж Търговците от „Краснодар“ пропищяха от цигани: Крадат ни ежедневено, искаме охрана! Новият спонсор на „Нефтохимик 2010“: Вярваме, че ще защитят титлата (Снимки) Безплатно автокино пред Догансарай довечера Плажуващи пред сарая оставиха баница за Доган Избраха нов началник на НСО Установиха множество нарушения в Росенец, Буджака и Обзор Полицията разби лагерите на протестиращите
Тагове
ахмед доган сарай палат доврец замък росенец НСО
Коментари

Още от последните новини