Съветници искат извънредна сесия заради казуса "Камчия", ВиК намекна за тегави процедури около резервните варианти

Съветници искат извънредна сесия заради казуса

Общински съветници в Бургас са отправили искане за извънредна сесия на местния Общински съвет с цел изслушване на представител на Министерство на околната среда и водите и управителя на дружеството"Водоснабдяване иканализация"в Бургас. Поводът е информация, изнесена от министъра на околната среда и водите Емил Димитров в Народното събрание за състоянието на язовир "Камчия" и предстоящия воден режим в Бургас, информира bTV.

Според общинския съветник в Бургас Живко Господинов от 16 октомври до 26 ноември т.г. наличният полезен обем в язовира е спаднал с над 20 на сто.

Притеснителна е и продължаващата тенденция за намаляване, като от Ежедневния бюлетин за състоянието на водите на МОСВ е видно, че в разглеждания период средноденонощният приток на язовир "Камичия" е с близо 10 пъти по-малък от средноденонощния разход на вода. "Трябва да се вземат спешни мерки за решаване на проблема с ниските водни нива, посочи Господинов", цитиран от БТА.

Според ВиК-Бургас имало изготвен идеен проект как жителите на Бургас да избегнат водната криза. Според представители на дружеството трябва да се извърши ремонт на язовирите "Порой" и"Ахелой", изграждане на част от нов водопровод, който обаче минава през частни и държавни земи, както и изграждане на помпени станции.

Свързани статии
Шишков: Правени са опити за прикриване на незаконни ремонти на язовири Министър Борислав Сандов обяви още една защитена зона Стойко Танков с указания към кметове и собственици на язовири в региона заради времето Масови проверки на водоемите в Бургаско след сигнал на 112 Разпоредиха 24-часово наблюдение на язовирите заради дъждовете Кирил Петков: Нито един от опасните язовири не е ремонтиран, а са надплатени 200 млн.лв. Експерт: Малките язовири са проблемните Министър Петков: От 400 язовири, са ремонтирани едва 10 Експерти: Опасността от воден режим заради Камчия е минало Ревизоро: Разреших да се свалят нивата на язовирите "Ахелой" и "Порой" заради ремонти
Тагове
водна криза язовир камчия извънредна сесия
Коментари

Още от последните новини