Съветници искат извънредна сесия заради казуса "Камчия", ВиК намекна за тегави процедури около резервните варианти

Съветници искат извънредна сесия заради казуса

Общински съветници в Бургас са отправили искане за извънредна сесия на местния Общински съвет с цел изслушване на представител на Министерство на околната среда и водите и управителя на дружеството"Водоснабдяване иканализация"в Бургас. Поводът е информация, изнесена от министъра на околната среда и водите Емил Димитров в Народното събрание за състоянието на язовир "Камчия" и предстоящия воден режим в Бургас, информира bTV.

Според общинския съветник в Бургас Живко Господинов от 16 октомври до 26 ноември т.г. наличният полезен обем в язовира е спаднал с над 20 на сто.

Притеснителна е и продължаващата тенденция за намаляване, като от Ежедневния бюлетин за състоянието на водите на МОСВ е видно, че в разглеждания период средноденонощният приток на язовир "Камичия" е с близо 10 пъти по-малък от средноденонощния разход на вода. "Трябва да се вземат спешни мерки за решаване на проблема с ниските водни нива, посочи Господинов", цитиран от БТА.

Според ВиК-Бургас имало изготвен идеен проект как жителите на Бургас да избегнат водната криза. Според представители на дружеството трябва да се извърши ремонт на язовирите "Порой" и"Ахелой", изграждане на част от нов водопровод, който обаче минава през частни и държавни земи, както и изграждане на помпени станции.

Свързани статии
Язовир Камчия преля в друг водоем, има вода за 2 години за всички Строим 10 нови язовира за 10 години Започват ремонтите на язовирите Ахелой и Порой Ревизоро: Ако до 20 февруари не изградим тръбите, не искам да съм в Бургас на изборите Водата в още един язовир намаля драстично Валежите от последните дни вдигнали нивото на язовир Камчия Язовирите "Ахелой" и "Порой" вече са с приоритет за питейно-битови нужди Тома Белев: Защо никой не казва, че в язовирите "Ахелой" и "Порой" няма вода Бургаските съветници искат да се види под лупа къде изтича водата на язовир Камчия Нов стопанин на язовирите Ахелой и Порой ще спасява Бургас от водна криза
Тагове
водна криза язовир камчия извънредна сесия
Коментари

Още от последните новини