В Бургас продължава подмяната на старите печки за по-чист въздух

В Бургас продължава подмяната на старите печки за по-чист въздух - E-Burgas.com

Одобрените в Бургас кандидати по Пилотната фаза на проекта за подмяна на старите печки на твърдо гориво с модерни екологични уреди вече подписаха своите договори.

В момента са в ход процедурите по провеждането на обществена поръчка за избор на доставчик на отоплителните уреди.

Според предварителния график монтирането на новите печки, които ще ограничат в значителна степен отделянето на фини прахови частици и вредни емисии във въздуха, трябва да приключи до средата на месец октомври.

В Пилотната фаза на Интегрирания проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" по Програма LIFE заявления подадоха 131 домакинства от Бургас. Над 80 от тях ще получат безвъзмездно новите отоплителни уреди, заедно с монтажа и обучение за използването им. Гаранционният срок на новите уреди е 5-годишен.

Кандидати, които са участвали в Пилотната фаза, но не са класирани, могат да бъдат кандидати и по поканите по Основната фаза с вече подадената документация. По време на втория етап от изпълнението на проектните дейности ще се подменят отоплителните уреди на още допълнително 1914 домакинства. 

Реализирането на Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" е част от мерките, които Община Бургас прилага за подобряване качеството на въздуха. Той се изпълнява съвместно от общините Бургас, София, Велико Търново, Русе Силистра и Стара Загора.

Друг проект, който Община Бургас изпълнява, е "Намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в кв. Долно Езерово", по който се предвижда подмяна на старите отоплителни уреди на още 2280 домакинства.

Свързани статии
Зов до бургаските предприятия: Кандидатствайте за енергийна ефективност в сградите си Бургас редом до Пловдив, София и Русе с най-мръсен въздух Опасно замърсяване на въздуха над цялата страна И Несебър ще се бори срещу замърсяването на въздуха от битовото отопление Активисти от 10 града искат решения срещу мръсния въздух Започна подмяната на стари печки с климатици в "Меден рудник" и Долно Езерово Организират обучение за бургаските домоуправители, ето защо ЕС: България не е изпълнила задълженията си за качество на въздуха Обсъждат мерките за енергийна ефективност на специален форум в Бургас Българската столица на 8-мо място по най-мръсен въздух в света
Тагове
енергийна ефективност стари печки мръсен въздух
Коментари

Още от последните новини