В Бургас представиха новия медицински софтуер за училища и детски градини

В Бургас представиха новия медицински софтуер за училища и детски градини - E-Burgas.com

Кметът Димитър Николов и представители на високотехнологичната компания „Смарт Софтуер Системс“, които дариха на Община Бургас специализиран медицински софтуер, представиха уникалните възможности на иновативния продукт, преди той да бъде внедрен за първи път в страната в бургаските детски градини и училища.

„Медицинският софтуер JOYSTICK е свързан с изготвяне на единно електронно здравно досие на детето от раждането му, през яслата, градината, основно, средно училище и университета. Софтуерът ще премахне всички важни документи, които сега се попълват на хартия и се разнасят от ръка на ръка, при което голяма част от информацията се губи безвъзвратно. Софтуерът ще събира на едно място и ще обслужва всички документи, свързани с профилактиката и превенцията, имунизации, заболявания и лечения на децата“, сподели кметът Николов.

„Всички училищни лекари и медицински сестри в ясли, градини и училища ще качват на електронен носител информацията, касаеща здравния статус на бургаските деца. Тя е чувствителна от страна на личните данни и затова достъп до нея ще имат педиатрите и личните лекари, които наблюдават статуса на детето от раждането, медицинските сестри в градините, училищните лекари и при необходимост лекуващия лекар. Разбира се, достъп до тази информация ще има и родителя на детето, докато е непълнолетно, а след 18-годишната си възраст и то ще получи достъп до нея. Собственик на софтуера е Община Бургас, системата е затворена, не е публична и оторизиран достъп ще имат само лекарите на детето – педиатър, училищен и родителя“, разказа още кметът.

В бъдеще електронното здравно досие ще бъде преведено и на английски език, за да могат пълнолетните деца да го ползват, ако реши да учи в учебно заведение или живее и има нужда от здравно заведение в чужбина.

Екип от Медицинския факултет в Бургас също ще има достъп, но само до обобщената информация, без личните данни, като видовете заболявания, броят, тенденциите и характерът на заболяванията сред децата в региона, за да им служи за научно-практична дейност и подготовка на бъдещите лекари в Бургас.

Информация ще ползва и РЗИ-Бургас, но само по отношение на различните профилактични програми.

Системата ще дава възможност на родителите сами да влизат и да попълват по-специфични здравословни проблеми или нужди на детето, като алергии, неразположения или изискване за по-специални нужди. Всеки лекар ще има достъп до пациентската история на учениците и ще може да комуникира по-лесно с родителите им.

Представителите на технологичната фирма, предоставяща софтуера, инж. Смаил Мустафа – управител на фирмата и Владимир Иванов споделиха, че софтуерната компания е специализирана в разработването и внедряването на медицински софтуер в Медицински център, ДКЦ, ДКБ, специализирана болница, МБАЛ до УМБАЛ. Те споделиха, че са направили проучване и освен Община Бургас никъде в България не съществува електронно здравно досие в ясли, градини или училища.

Системата разполага със собствен комуникационен канал, чрез който могат да се свързват потребителите помежду си и бързо и надеждно да обменят важната информация.

„И сега се събира тази информация, но това което има педиатъра на детето, го няма училищния лекар и обратно. Това е сериозно количество важна информация, която за жалост сега се разпилява с времето, а сега това ще се запазва и ще бъде на едно място“, допълни д-р Георги Паздеров – директор на РЗИ Бургас.

На събитието присъстваха и младите лекари - д-р Анна Цветкова и д-р Стела Сивева, които първи ще работят с новия софтуер в Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ и СУ „Йордан Йовков“ и СУ „Добри Чинтулов“ в ж.к. „Изгрев“, които делят една сграда.

„Те са част от амбициозната задача, която сме си поставили – да върнем лекарите обратно в училищното здравеопазване. Затова с назначаването им полагаме само началото. Предстои скоро да назначим още един училищен лекар, а от септември още трима, с което ще обхванем всички жилищни райони в Бургас“, сподели кметът Николов.

„Тази програма е само част от една по-голяма наша цел, свързана с детското здравеопазване. Тя касае още всички мащабни ремонти, които започнахме да правим в педиатричните кабинети в здравните заведения в града. Тук влизат и профилактичните програми, които стартирахме още в края на миналата година – за мързеливо око, гръбначни изкривявания и затлъстяване, а тази година ги разширяваме и с профилактика на различни алергии при децата. Медицинският факултет и специализираната детска болница, също са част от общата ни стратегия - да вдигнем нивото на детското и училищно здравеопазване в Бургас“, допълни още кметът.

В края на срещата кметът Николов награди една от най-заслужилите ни медицински сестри в сферата на детското и училищно здравеопазване в нашия град – медицинската сестра Вълканка Тодорова, която работи в ГПАЕ „Гео Милев”, но от 02.11.2020 г. до момента е в екипа на д-р Инджова в Приемно-спешно отделение към УМБАЛ Бургас и обслужва пациенти с Ковид – 19.

„Г-жо Тодорова за мен е чест да Ви наградя за тази доброволна и доблестна служба, за това, че с риск за собственото здраве Вие не се уплашихте, а избрахте да помагате на нашите съграждани в нужда. Благодаря Ви от тяхно и от свое име!“, сподели кметът Николов.

На събитието присъстваха още д-р Георги Паздеров – директор на РЗИ Бургас, д-р Весела Петрова – „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ-Бургас, зам.-кметът по образование и здравеопазване Йорданка Ананиева, д-р Анна Цветкова, д-р Стела Сивева.

Свързани статии
Бургас вече разполага с телемедицина (Снимки) Учени от цял свят идват в Бургас на симпозиум по биомедицина Без тестове за ковид в училищата Ясен е новият план-прием на бургаските училища, ето къде и какво ще може да се учи Доставят ковид тестовете на училищата 4 училища в страната и 622 паралелки учат дистанционно МОН: Учителите да носят маски и по време на час Рекордьор: УМБАЛ Бургас обучава над 90 бъдещи лекари, медицински сестри и рехабилитатори Изтъкнат лекар, учен и изследовател идва в Медицинския факултет Даряват медицински софтуер за бургаските училища
Тагове
софтуер медицина училища
Коментари

Още от последните новини