Учение с ракети край нос Емине

Учение с ракети край нос Емине  - E-Burgas.com

За първи от 18 години насам в България се проведоха експерименталните стрелби на противокорабен ракетен комплекс „Рубеж”, обяви премиерът Бойко Борисов във Facebook предаде "Нова".

„Казвам голямо браво на нашите командири и на флота за това, което ни демонстрираха днес. Видях много майсторски неща. Искам българските граждани да знаят, че в армията ни работят големи професионалисти”, написа Борисов.

На учението присъстваха и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Военноморски сили се справиха отлично”, коментира министър Каракачанов. „За ВМС днес беше голямо предизвикателство - да проведат успешно тези стрелби, защото имаше много неизвестни. Хората, които последно преди 18 години са провеждали подобни стрелби, отдавна вече не са в строя", подчерта министърът. 

По думите му на този етап нищо не налага съкращаване на средствата за модернизация на армията. „Благодарение на средствата, които отделя сегашното правителство, може да се провеждат повече учения, да се ремонтира съществуващата техника и да се закупува нова“, посочи още Каракачанов.

И според премиера Борисов нищо не налага спиране на модернизационните проекти за Българската армия. „Въпреки страховитата криза в света, нищо от това, което сме планирали - повишаване на заплатите с 10 % и проектите на военните - не се налага да бъде спряно“, каза той.

„Целият военноморски флот работи за изпълнението на тази задача: Флотилия бойни и спомагателни кораби, навигационно-информационната система, бреговата система за наблюдение. Да благодарим и на Гранична полиция. Това е огромен труд и изразявам своето задоволство, че всичко премина успешно“, заяви и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Стрелбите днес бяха част от поредицата летни учения за повишаване на подготовката на военнослужещите от Българската армия.

Коментари

Още от последните новини