Търсят стари рибарски пособия за етно комплекса в Рибарското селище

Търсят стари рибарски пособия за етно комплекса в Рибарското селище  - E-Burgas.com

Община Бургас стартира акция за събиране на интересни обекти, свързани с рибарския бит. Така всеки, който иска и може, ще допринесе за оформлението на новия културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“. Повече за него можете да прочетете тук:

https://www.burgas.bg/bg/novini/momentna-snimka-na-sledvashtoto-lyubimo-burgasko-myasto-za-otdih-i-zabavlenie

След като съвсем скоро завърши строителството, пространството ще трябва да бъде изпълнено със съдържание, спомени и емоции, които да свържат местната общност с гостите на едноименното рибарско селище.

Търсят се всевъзможни неща: дървени рибарски лодки, котви, гребла, мрежи, буйове, рупори, пояси, камбани, платна, карти, дребни рибарски принадлежности, макети и модели, фотографии и документи, навигационни и комуникационни уреди, непотребно или остаряло риболовно оборудване, инструменти, подемници, съдове, кошове, каси, възли, сигнални системи, находки от морското дъно, изхвърлени от морето предмети и др.

Находките ще бъдат аранжирани в три експозиционни къщички и външните пространства на новия етнографски комплекс край Ченгене скеле от известния бургаски художник и сценограф Венелин Шурелов. Той е автор на интерактивните инсталации в музея на остров Света Анастасия, емблематичната арт инсталация „Един човек“ в центъра на София и на много други знакови творби.

Първата къщичката е наречена „Pontus Euxinus“. Тя носи древното наименование на Черно море и има за цел да въведе посетителите, запознавайки ги с особеностите на местоположението, историята и археологията на черноморския басейн, история на възникване и развитие на рибарското селище, флора, фауна и актуални проблеми, свързани с екологията. Втората – „Занаяти“ – показва защо рибарството е сбор от множество практични умения: лодкарство, мрежарство, ветроходство, навигация, гмуркане, кулинария.

Третата носи името „Свят от предмети“, тъй като една от характерните особености на рибарското селище, която впечатлява посетителите и оставя траен визуален спомен у тях, е разнородният предметен свят. Колекцията от материали, обекти, вещи с всевъзможен произход и предназначение подчертават чудатия характер на сливане между представата за съкровища и вехтории. Тя представя обитателите като пъстър сбор от индивидуалности, шарен портрет на хора с неповторим стил на живот.

За да се включите в инициативата и да получите допълнителна информация, свържете се с общинско предприятие „Туризъм“ - тел: 0882 004 124, или да пишете до Go to Burgas в социалните мрежи. 

Свързани статии
Вкусна риба на Ченгенето примамва бургазлии на 17 и 18 юни Ченгенето по стъпките на "Света Анастасия" - превръща се в туристически обект без пластмаса Превръщат Водната кула в Поморие в музей на рибарството (Снимки) Дългоочакваното узаконяване на постройките в Ченгенето пак се отложи, рибарите протестират мълчаливо (Видео) Напредва модернизацията на рибарското селище в Бургас Започна модернизирането на Ченгенето, ето как ще изглежда (Снимки) Популяризират по съвременен начин самобитността на рибарското селище Зелена светлина за модернизацията на Ченгенето: Очаква го изцяло нова визия!
Тагове
Рибарско селище етно комплекс рибарство
Коментари

Още от последните новини