Зелена светлина за модернизацията на Ченгенето: Очаква го изцяло нова визия!

Зелена светлина за модернизацията на Ченгенето: Очаква го изцяло нова визия! - E-Burgas.com
Кметът Димитър Николов разпространи снимки от проекта

Рибарското селище ще се превърне в целогодишна туристическа дестинация

Бургаските общински съветници дадоха зелена светлина на дългоочакваната модернизация на Рибарското селище Ченгене скеле. Общо 41 положителни гласа и двама въздържали се официално дадоха ход на проекта, макар че дискусиите около него, надхвърлиха 2 часа.

Предстои да бъде изградена етнографска експозиция, пресъздаваща рибарския бит и занаяти, а вътрешната инфраструктура ще придобие нов вид и разширение. Отделно общината ще закупи и корабче за туристически пътувания.

Ще се изгради и покрита лодкостоянка- отдавна очаквана придобивка от бургаските рибари. Ще бъдат изградени три малки дървени постройки с експозиционни функции. В тях ще има постоянни изложби и интерактивни инсталации, представящи рибарския живот. Предвиден е и дървен навес за външни експозиции и демонстрации, както и приемна сграда – информационен център с каса и санитарен възел. Между постройките ще бъдат разположени различни експонати от рибарския бит.

„С инвестициите в „Ченгене скеле“, имаме амбицията рибарското селище да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, като едновременно с това се съхрани нематериалното културно наследство, традиции и природата в района“, заяви бургаският кмет Димитър Николов.

Рибарите от Ченгене скеле са и най-многобройните в България. По тяхно желание общината подготви всички проектни предложения и всяка следваща своя стъпка тя обсъжда с хората от общността.

В хода на споровете имаше предложения конкретна улица да бъде заменена с друга в проекта заради ограничаване на достъпа до морето, но противоречията стигнаха до консенсус, че тя не се използва и предложенията бяха оттеглени.

Галерия
Свързани статии
"A hug for all" - Бургаски ученици участваха в обучителен проект в Атина (Снимки) Димитър Николов представи нови бургаски проекти пред зам.-министър Извънредно! Труп изплува от водите на Мандра, вероятно е на единия от изчезналите рибари С рибен курбан и два нови паметни знака бургаските рибари отбелязаха стария Никулден (Снимки) Пети ден без след от рибарите в Бургас Четвърти ден издирват изчезналите рибари Продължава издирването на Ивелин и Петър Проектът на автогарата в Созопол още чака одобрение от НИНКН "Ченгене скеле" очаква посетители до 25 септември Община Бургас с най-много одобрени социални проекти
Тагове
Ченгене скеле рибарско селище проект модернизация рибари
Коментари

Още от последните новини