Зелена светлина за модернизацията на Ченгенето: Очаква го изцяло нова визия!

Зелена светлина за модернизацията на Ченгенето: Очаква го изцяло нова визия! - E-Burgas.com
Кметът Димитър Николов разпространи снимки от проекта

Рибарското селище ще се превърне в целогодишна туристическа дестинация

Бургаските общински съветници дадоха зелена светлина на дългоочакваната модернизация на Рибарското селище Ченгене скеле. Общо 41 положителни гласа и двама въздържали се официално дадоха ход на проекта, макар че дискусиите около него, надхвърлиха 2 часа.

Предстои да бъде изградена етнографска експозиция, пресъздаваща рибарския бит и занаяти, а вътрешната инфраструктура ще придобие нов вид и разширение. Отделно общината ще закупи и корабче за туристически пътувания.

Ще се изгради и покрита лодкостоянка- отдавна очаквана придобивка от бургаските рибари. Ще бъдат изградени три малки дървени постройки с експозиционни функции. В тях ще има постоянни изложби и интерактивни инсталации, представящи рибарския живот. Предвиден е и дървен навес за външни експозиции и демонстрации, както и приемна сграда – информационен център с каса и санитарен възел. Между постройките ще бъдат разположени различни експонати от рибарския бит.

„С инвестициите в „Ченгене скеле“, имаме амбицията рибарското селище да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, като едновременно с това се съхрани нематериалното културно наследство, традиции и природата в района“, заяви бургаският кмет Димитър Николов.

Рибарите от Ченгене скеле са и най-многобройните в България. По тяхно желание общината подготви всички проектни предложения и всяка следваща своя стъпка тя обсъжда с хората от общността.

В хода на споровете имаше предложения конкретна улица да бъде заменена с друга в проекта заради ограничаване на достъпа до морето, но противоречията стигнаха до консенсус, че тя не се използва и предложенията бяха оттеглени.

Галерия
Свързани статии
Проектобюджет 2021 ще се обсъжда и гласува онлайн Извадиха над километър бракониерски мрежи от Мандра, рибата отива в зоопарка в Айтос (Снимки) Рибарското селище Ченгене скеле грейва по модел на венецианските канали Несебър кандидатства с пет проекта за нови училища и детски градини (Снимки) Бургазлия създаде уникален художествен проект – 13 метрово електронно тяло, тежащо 8 тона Започна модернизирането на Ченгенето, ето как ще изглежда (Снимки) Център за млади таланти в Бургас обявява обучение по анимация Проект за проучване на Русокастро получи финансиране Ето какви ще са ползите от новия ВиК проект в Бургас Фотооко: Когато морето е до колене рибарите са на първа линия
Тагове
Ченгене скеле рибарско селище проект модернизация рибари
Коментари

Още от последните новини