Ченгенето по стъпките на "Света Анастасия" - превръща се в туристически обект без пластмаса

Ченгенето по стъпките на

Министерството на туризма организира кръгла маса под надслов „Зелени иновации в туризма“. Във фокуса на срещата, която се проведе в навечерието на връчването на Годишните награди в туризма - 2021, бяха поставени добрите практики, политиките и тенденциите за устойчив туризъм и кръгова икономика. Целта на дискусиите бе да се насочи вниманието върху въпросите, които търсят отговор, както и върху възможностите за сътрудничество между различните заинтересовани страни с цел повишаване на конкурентоспособността на туристическия бизнес в България.

В приветствието си към участниците министърът на туризма подчерта, че посоката недвусмислено бе зададена от декларацията в Глазгоу, както и от новите бизнес модели, родени в резултат на пандемията.

„Зелените иновации представляват голям потенциал за повишаване на конкурентоспособността на туристическия бизнес. Чрез производството на екологично чисти продукти и прилагането на екологични технологии в своите бизнес цикли, туристическите фирми могат да повишат своята конкурентоспособност и да навлязат в нови международни вериги на добавена стойност“, изтъкна министър Балтова. Ключовата дума е „свързаност“, защото всичко е свързано, ние живеем в свят, в който никой не е сам за себе си и ние все по-осезаемо усещаме това. Насърчаването и прилагането на зелените иновации в туристическия сектор може да подобри чувствително състоянието на околната среда, да намали изчерпването на  ресурсите и да увеличи сигурността на енергийните доставки. Взаимодействието в тази посока на всички заинтересовани страни ще доведе до устойчивото развитие на сектор туризъм, подчерта служебният министър.

По думите й справянето с екологичните предизвикателства и повишаването на конкурентоспособността на туристическите предприятия, чрез развитието и прилагането на  иновативни технологии и процеси, са сред основните приоритети, стоящи пред устойчивото развитие на туризма. Тя допълни, че България споделя ценностите на декларацията от Глазгоу за климатични действия в туризма, обърна специално внимание върху необходимостта от ефективно събиране и боравене със статистически данни в туризма, опазването на околната среда чрез устойчив подход в бизнеса, както и намаляването на количеството пластмаса в Европа.

В специално видео обръщение към участниците в кръглата маса генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили подчерта важността на инициативата, особено в момент, когато туристите могат да бъдат много важен фактор при посрещане на предизвикателствата, свързани с климатичните промени. Декларацията от Глазгоу за климатични действия в туризма, приета по време на Конференцията на ООН за климата COP 26, „осигури амбициозна пътна карта, чрез която да се ускори възстановяването на туризма и да бъдат осигурени решителни действия и ангажименти, за да намалим наполовина въглеродните емисии от туризъм през следващото десетилетие“, каза в обръщението си Пололикашвили. Той изрази увереност, че кръглата маса „Зелени иновации в туризма“ ще помогне за осъзнаване на значението на декларацията от Глазгоу и ще допринесе за широкото възприемане и прилагане на принципите й в България и в системата от ценности в туризма. 

Генералният секретар на международната организация лично благодари на българския министър за подкрепата и съвместното партньорство на приключилата среща на СОТ в Мадрид. „Вашето съдействие и подкрепа е ключово за нас. Заедно можем да изградим една нова зелена култура в името на бъдещето на туризма“, заяви той в заключение.

Основните теми, които дискутираха експерти и представители на бизнеса, бяха тенденциите в туристическия бизнес и новите предпочитания на туристите, насочени към зелени и устойчиви продукти; как най-ефективно да бъдат насърчени устойчивите практики в туризма, като например замяната на пластмасови чашки, сламки и контейнери със стъклени и произведени чрез алтернативни иновативни технологии, споделените усилия за изпълнение на ангажиментите по Декларацията от Глазгоу и намаляването на въглеродния отпечатък на туризма върху околната среда, както и конкретни възможности за партньорства между администрация, бизнес, образователни институции и неправителствения сектор.

В кръглата маса участваха също заместник-министри на министерствата на туризма, на околната среда и водите и на земеделието, храните и горите, които представиха важни инициативи и опит.

Заместник-министърът на МОСВ Ренета Колева представи ангажиментите на туристическия бизнес и предстоящите промени, съгласно Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. “Нещата ще се променят реално, когато се въведе принципът “замърсителят плаща””, заяви убеждението си заместник-министър Колева. Тя представи идеята за разширена отговорност на производителите на пластмасови и други замърсяващи природата продукти чрез покриването на разходите с продуктова такса, плащането на която трябва да влезе в сила от началото на 2025 година.

Явор Гечев, заместник-министър на земеделието, храните и горите представи темата за "Устойчиво земеделие и туризъм" и връзката между добрата и качествена храна и туризма у нас. Той постави специален акцент на винения туризъм - един от успешните, отличаващи и привлекателни туристически продукти на дестинация България. По думите му Зелената сделка ще промени Европа и света и страната ни  трябва да се приспособи към новите реалности, за да има развитие в определени сектори.

В рамките на кръглата маса заместник-кметът на Бургас Весна Балтина постави акцент върху инициативата “Син етикет”, като представи проекта “Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж”, в крак с европейското законодателство. Тя съобщи, че България има свой бутиков остров - Св. Анастасия, който от няколко години е обявен за остров без пластмаса. Наблюдения показват, че в резултат на предприетите действия, пластмасите, които събират подводните течения около острова, са много по-малко и те идват главно от международни води. Друго уникално самобитно място, което предстои да се превърне в туристически обект без пластмаса, това е етнографският комплекс към рибарското селище Ченгене скеле, съобщи още заместник-кметът на Бургас.

В края на събитието председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров изненада министър Балтова, като ѝ връчи картина, изобразяваща кораб в бурно море. Той ѝ поднесе подаръка с думите, че корабът символизира успешното преминаване на министъра през бурното море на българския туризъм.

Свързани статии
От днес постоянна на нова линия на корабчето "Анастасия" Появи се надежда за спасяването на остров Св. Кирик от забвение Три дни тържества за празника на о-в Света Анастасия "Света Анастасия" отново ще е домакин на фестивал на билките Островът отново ще е домакин на миден уикенд Започва изграждането на новия пристан на острова (Снимки) Тежка катастрофа затруднява движението след Крайморие в посока Созопол Търсят стари рибарски пособия за етно комплекса в Рибарското селище Бургаските рибари към бъдещите управляващи: 50 години чакаме решението на нашия проблем Ново корабче ще вози туристите до остров Света Анастасия
Тагове
ченгене рибарско селище остров
Коментари

Още от последните новини