Ветроходецът Станислав Попчев: Торнадо обърна лодката ни, прекарах във водата около два часа и половина

Ветроходецът Станислав Попчев: Торнадо обърна лодката ни, прекарах във водата около два часа и половина - E-Burgas.com

Торнадо в морето е преминало през яхтата на Станислав Попчев, който падна зад борда по време на бурята в Поморие. Пред БНТ ветроходецът разказа за преживяното и благодари на членовете на яхтклуба в Поморие за спасяването му.

По време на бурята в района се е провеждала регата по маршрута Несебър - остров Света Анастасия - остров Свети Иван - Несебър. Ураганният вятър заварил Попчев и екипажа му на път към крайната точка на маршрута в района на Поморие.

"Някъде около Поморие видяхме, че се заформя буря от Бургас и идва към нас с югозападен вятър. Подготвихме се, бяхме със спасителни ризи. Видяхме, че се оформиха 2 - 3 торнада откъм морето и нямахме късмет, че едното дойде при нас на лодката и я обърна на третата-четвъртата секунда на една страна, при което обръщане мен ме изхвърли зад борда. Лодката си замина, аз останах във водата. Около 30 - 40 минути продължи бурята. След като се успокои времето малко, започнах да поддържам с плуване района, в който съм паднал, защото знаех че ще ме търсят там. Бях със спасителна риза, а трудно се плува с нея", разказва Попчев.

Опитният ветроходец прекарал в морето около 2 часа и половина, но нито за миг не загубил вяра, че ще бъде спасен.

"Случвало ми се е и друг път да падам от лодка, не толкова време да стоя във водата, разбира се, но в спортното ветроходство го има това. Няма ветроходец, който да не е падал в морето. Гледах да поддържам мястото, бях със спасителна риза, което много помогна. Другото е, че водата беше топла. След като се успокои морето, започнаха да ме търсят приятели и колеги и бях намерен от момчетата от яхтклуб Поморие, за което им благодаря много. Дадоха ми момчетата сухи дрехи да се преоблека и отидохме към моята лодка, която също ме търсеше и обявиха по станциите, че съм намерен и продължихме към Несебър. На другия ден имахме пак гонки", разказва Станислав Попчев.

Въпреки премеждието, отборът му се класира на челни позиции в състезанието като печели второ и трето място в две дисциплини.

Коментари

Още от последните новини