Стажовете в туризма по-дълги - от 2 до 6 месеца

Стажовете в туризма по-дълги - от 2 до 6 месеца - E-Burgas.com

Практиката за туристическите специалности трябва да е между 2 и 6 месеца, както казаха нашите партньори от туристическия сектор.

Това обяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева пред туристическите организации. Ръководството на МОН и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева се срещнаха с техни представители на бизнес закуска в понеделник.

От бизнеса предложиха практиките в морските курорти да бъдат през месеците юни и септември, а в зимните - декември и март. Става дума за по-дълги практики, в които младежите да се интегрират и да почувстват работната атмосфера. Те трябва

да имат

наставници,

които да ги обучават в практиката. Обучението е твърде теоретично. 2/3 от преподавателите в Швейцария са професионалисти от бранша, каза председателят на Асоциацията на експертите в туризма Димчо Тодоров. А у нас и в средните, и във висшите училища са учителки, които не са влизали в хотел или туристическа агенция. Според него трябва да се възстанови връзката между бизнеса и образованието, като мениджъри от хотелите изнасят лекции в професионалните гимназии и в университетите.

Преди туризмът беше престижна професия, в момента е на дъното на класацията, каза още шефът на асоциацията.

По-голям процент часове за практика поискаха и останалите организации от бранша, за да не се налага да дообучават кадрите си след назначаването. Често се случвало младите да напускат държавата, след като се научат в практиката, защото езиковите им познания са на високо ниво.

Липсват висши мениджърски кадри, както и готвачи, сервитьори, камериерки и старши камериерки, каза Людмила Ненкова, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Според нея трябва да има партньорство между учебните заведения и водещи хотелски вериги, за да подбират кадри още по време на следването.

“Искаме да ви чуем. Ангажирате ли се, ако студенти и ученици поискат, наистина да бъдат обучавани? На някои места ще им обърнат внимание, ще ги хванат за ръка и ще ги научат. На други места ще кажат: “Откъде накъде, толкова съм зает.” Трябва ни такъв ангажимент, за да направим и новия закон за професионалното обучение и да можем да кажем какво се случва в средното образование, когато говорим за програмите с висшите училища”, каза на партньорите си Меглена Кунева.

Туристическите организации трябва да поемат на следващата си среща с министърката конкретни ангажименти, когато става дума за стаж и дуално обучение.

Искам да ми кажете за колко души става въпрос, за кой месец, с какви стимули за децата и кои са преподавателите, обясни Кунева. 

14 вуза обучават

кадри за туризма

Близо 6000 са студентите в професионалното направление “Туризъм” през първия семестър на учебната 2015/2016 г. Специалностите покриват почти целия сектор - от “Мениджмънт в туризма” и “Управление на хотелите и ресторантите” до културен, агро-, екологичен и алтернативен туризъм и “Кетъринг”, обясниха от МОН. Данните от рейтинговата система на университетите за 2015 г. обаче показват, че приложението на висше по туризма е най-ниско за последните 5 г. Най-добре се реализират дипломиралите се в Софийския университет (близо 32%), най-малко - възпитаниците на Колежа по туризъм в Благоевград (8,4%).

Професионално образование по хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг и пътувания, туризъм и свободно време се провежда в 130 училища. Тенденцията е увеличаване на приема.

Меглена Кунева:

Студено кафе проваля и дипломацията

През 2018 г. България ще е председателващ на ЕС. Това е огромно усилие от наша страна.

Когато говорихме за организацията на председателството, свързана и с услугите “добре дошъл”, стана дума и за хотелиерството, и за храната, и за кетъринга. Това са много важни елементи от нашата подготовка. С един от моите колеги от Гърция, много добър дипломат, които току-що бяха минали председателството, ми каза следното: Каквото и да направите като дипломатически успех, ако кафето ви е студено, всички ще говорят само за кафето.

Само 20% от завършилите висше образование туризъм намират работа по специалността. Едновременно с това необходимостта от специалисти за тази много важна икономическа област има, но те са по-скоро като резултат от професионалното училище.

Помолих специалистите от туристическия бранш да бъдат конкретни в 2 направления - да кажат какво точно искат като съдържание на програмата в университетите.

Министерството не е това, което ще определи на университетите как да изглежда програмата им.

Има академична автономия.

Другото е твърдият ангажимент от страна на туристическия бранш, който трябва да поеме практиката. Нашият туризъм се характеризира с къс сезон. Това е сезонна работа за много от хората.

Едновременно с това по време на сезона е голяма нуждата от такива кадри.

 

 

Людмила Ненкова, Българска хотелиерска

и ресторантьорска асоциация:

Кадрите на всички нива са недостатъчни като брой и квалификация, ще включим

експерти в преподаването

Срещата беше много важна и много навременна. Говорихме за най-важния проблем в туристическата индустрия - за кадрите.

В България беше изградена материална база. Тази година ни очаква много добър туристически сезон - сериозен ръст от Германия, от скандинавските страни и други държави. Проблемът, който продължава да съществува и се увеличава, е с кадрите. Те са недостатъчни както като брой, така и като квалификация, и то на всички равнища - от изпълнителски кадри, средно управленско ниво и висше управленско ниво. Независимо от огромния брой учебни заведения!

Значи нещо куца в самите образователни програми и във взаимодействието с бранша. Разбира се, не изключваме и грешките, които се допускат в бранша. Има и чисто обективни предпоставки. Такива са сезонният характер на дейността и все още ниското заплащане. Всичките тези въпроси, особено с програмите и връзката между обучение и бизнес, за стажовете бяха обсъдени днес и сме много доволни от съвещанието.

Взехме решение браншът да напише своите конкретни искания и ангажименти, които поема от гледна точка на стажовете, включване на експерти в преподаването.

От страна на министерството пък трябва да се прегледат програмите. Имаме и сериозни разговори с Министерството на труда и социалната политика.

Част от въпросите са свързани с това министерство, особено за стажовете, които до голяма степен ще решат проблема с кадрите или ще го подпомогнат. 

Източник: "24часа"

Коментари

Още от последните новини