Спират плановия прием в Бургас, пренасочват лекарите в ковид отделенията

Спират плановия прием в Бургас, пренасочват лекарите в ковид отделенията - E-Burgas.com

Област Бургас ще поиска спиране на плановия прием с искане до държавния главен здравен инспектор. Това заяви директорът на РЗИ-Бургас Георги Паздеров след събрание на Областният щаб за борба с коронавируса. 

Мерките няма да касаят раждания, онкологията, хемодиализата, женските и детските консултации, както и спешната помощ. Идеята е лекарите да бъдат пренасочени към ковид отделенията, които изпитват недостиг на персонал. 

А от такъв ще има нужда тепърва повече, тъй като ковид леглата в областта ще бъде увеличени от 340 на 400, а тези за интензивна помощ от 24 на 28. Според д-р Паздеров именно в интензивно отделение се наблюдава ръст на пациентите в последните дни. Иначе общият брой на пациенти в болница в момента е 280. 

Спирането на плановата дейност ще осигури кадрови ресурс на съответната болница, която да се справи с натоварването в ковид отделенията. 

"Умората на колегите е страхотна - като психическо и физическо амортизиране, не е същата както във втората и третата вълна." заяви д-р Паздеров. 

Според директора на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски високата смъртност при четвъртата вълна се дължи главно на това, че пациентите твърде късно търсят помощ, а голяма част от тях имат и придружаващи заболявания. 

По време на заседанието на щаба той се оплака, че персоналът на болницата е намалял чувствително, след като част от колегите му са напуснали, а други са болни. 

 

 

Коментари

Още от последните новини