Спешни мерки срещу мигрантския натиск в област Бургас

Спешни мерки срещу мигрантския натиск в област Бургас - E-Burgas.com
Снимка: Архив

Спешна среща на прокуратура, МВР и кметове заради безпрецедентния миграционен натиск в Бургаско. Кметове от погранични общини поискаха засилване на полицейското присъствие. От МВР признават, че натискът е огромен.

"Определено това е безпрецедентен натиск, няма аналог. Към момента имаме установени извършители от 17 различни държави - Германия, Франция, не само държави от Източния блок, така че профилът на трафикантите се е променил", заяви зам.-директорът на ОД на МВР в Бургас комисар Емил Павлов.

"Всички тези камикадзета и опасни ситуации, които се случват в града, притесняват нашите жители. Ще съдействаме с технически средства, пълно съдействие на "Гранична полиция" със заградителни устройства на КПП-тата, продължаваме да слагаме видеонаблюдения на места, които се посочват от МВР и прокуратурата", допълни кметът на Бургас - Димитър Николов, цитиран от Bulgaria on AIR.

В града отчетоха ръст на делата срещу трафиканти.

"Само Районната прокуратурата в настоящия момент наблюдават 380 дела, свързани с мигрантски натиск, което е ръст със 141 дела", посочи окръжният прокурор Георги Чинев.

След последният граждански арест в с. Трояново кметът на Камено поиска да се върне закритото през лятото Районно полицейско управление в общината с 14 000 жители.

"Гледам през Желязово започнаха да минават. Явно канала, който беше покрай Трояново, взеха да го избягват. Ако имаше полиция, те реагират бързо престъпните елементи, явно са разбрали, че вече нямаме такова присъствие на полицията", жалва се кметът на община Камено - Жельо Вардунски.

Кметът на Карнобат пък обясни, че третокласният път, който свърза община Средец и Карнобат, освен за мигранти, за друго не става, защото очаква основен ремонт.

"Това е начинът да се качат на магистралата, която минава до Карнобат. Миналия месец бяха над 100 човека", добави Георги Димитров.

На спешната среща се обсъди и по-строгия контрол на фирмите за коли под наем, след като стана ясно, че трафикантите вече наемат все по-скъпи и мощни коли, за да избягват блокадите.

Коментари

Още от последните новини