Скоро и у нас? Пускат само ваксинирани в заведения, банки и кина

Скоро и у нас? Пускат само ваксинирани в заведения, банки и кина - E-Burgas.com

Логично е сертификатът за ваксинация да бъде пропуск за закрити места, като заведения, банки, кина и театри, където се събират много хора на закрито. По този начин няма да бъде необходимо да се налагат и нови ограничителни мерки.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в студиото на  в „Тази сутрин“ по бТВ. 

Той поясни, че скоро Европейската комисия може да вземе решение за удължаване на действието на сертификата за имунизация срещу коронавирус с още една година. 

"Доказано е, че поне една година имаме имунна защита от ваксините, като дори това може да е и за по-дълъг период. Големият проблем на България не е третата доза, а първата и втората доза. Ние трябва да преминем тези 20 процента, да се стремим към това, което минаха другите страни - 70-80 процента ваксинирани. Някои колеги твърдят, че дори доживот е защитата, но аз не мога да го твърдя. Безспорно, най-добрата мярка е България да не е последна по ваксинации. Ще имаме много сериозни проблеми, ако продължаваме да бъдем оставачите на Европа. Не може с 20 процента, хората ще започнат да отменят културни, конгресни и спортни прояви. Ще повлияе много сериозно на туристическия сезон следващата година." заяви още Кунчев.

Според него, ако България успее да задържи сегашните нива, България има добри шансове да се справи с четвъртата вълна. 

Коментари

Още от последните новини