Скок и на цената на хляба

Скок и на цената на хляба - E-Burgas.com

Има покачване в цените на всички стоки и услуги. Отчитаме инфлация в рамките на 20%, каза Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й това неминуемо ще доведе до поскъпване на хляба.

Тази година за първи път живеем и работим в условия на форсмажор. За първи път по време на жътва цената на зърното се покачи с 30%. За първи път имаме 200% покачване на газа и 150% покачване на цената на енергията. Има и 20% покачване на транспортните услуги, като в себестойността на хляба влиза и цената на човешкия труд, както и на ДДС-то, обясни Кукушева в ефира на bTV. Тя каза още, че в бранша има недостиг на кадри в рамките на 20-25%, но той се компенсира по вътрешен механизъм от всеки производител.

Има траен тренд на покачване на всички цени - и на енергията, и на суровините, и на транспорта, и на всички останали материали, каза Кукушева. Тя предложи ДДС-то на всички стоки и услуги да се намали на 9%, за да може да се обере поскъпването на основните продукти и услуги.

Свързани статии
Хлябът в Бургас е сред най-скъпите в страната МРРБ: Цената на водата за бургазлии лежи в нивите край Медово (Снимки) Поискаха закриване на ВиК асоциацията на работна среща в Бургас Димитър Николов: Поскъпването на водата с 60% е шок за бургазлии ВиК планира повишение цената на водата Експерти прогнозират ръст в цената на газа Агнешкото скочи с 80% в навечерието на Великден Омбудсманът: Цените на тока и парното трябва да са поносими за хората Ганев: Цените на горивата няма да спаднат докато продължава войната Лекарствата без лекарско предписание с до 15% по-скъпи
Тагове
хляб цена скок
Коментари

Още от последните новини