Синдикатите на МВР се готвят за протест

Синдикатите на МВР се готвят за протест - E-Burgas.com

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обяви готовност за ефективен протест. На страницата си във "Фейсбук" от организацията посочват като причина за недоволството им продължаващия конфликт на синдиката с една от дирекциите във ведомството - "Правно-нормативна дейност".

От профсъюза твърдят, че структурата отказва диалог с тях и не взима под внимание становищата им по важни въпроси. От синдиката посочват, че са спорили как да се приложи правителственото решение за 10% увеличение на заплатите в системата.

СФСМВР настоява заплатите на всички служители да бъдат увеличени с равна сума. От дирекцията обаче отговорили, че увеличението ще е 10% за всички. По този начин служителите с малки заплати са получили малко увеличение, а тези с големи - съответно повече пари, което според синдикатите не е справедливо.

Други спорни въпроси, посочени от синдиката, са за извънредния и нощния труд. По закон извънредния труд в МВР се компенсира или с допълнително заплащане или с отпуск, който може да е до 12 дни годишно. Проблемът се появява, когато служителят получи цялата компенсация под формата на отпуск, но пак му се наложи да работи извънредно. От СФСМВР твърдят, че правната дирекция отказва да даде становище как се процедира в такива случаи.

Друг проблем е нощният труд. Според синдикатите в МВР той не се отчита както посочва Кодексът на труда и в резултат служителите биват ощетени. Въпреки че министерството многократно е осъждано, правната дирекция не е дала становище и по този въпрос.

Източник: Dnevnik.bg

Свързани статии
МВР с нова акция на пътя в Бургас (Снимки) Родители излизат на протест с искане за нов закон за социалните услуги МВР зове за виртуални фишове още на пътя Осем шофьорски книжки „изгоряха“ по време на акция „Скорост“ в Бургаско Протестиращи се появиха пред дулата на командоси, спряха демонстрациите Бургаски медици излизат на протест: Не са им изплатили обещаните пари за борба с коронавируса Полицията със строги мерки за сигурност и ограничения в празничните дни Бургаската полиция по петите на шарлатани, продавали чудоеен лек срещу рак Ромите в София на бунт, викат "Оставка" Затягат контрола за пътуване между градовете по Великден
Тагове
протест синдикати мвр
Коментари

Още от последните новини