Ще обявят ли за защитена морската територия пред плаж "Корал"

Ще обявят ли за защитена морската територия пред плаж

Морската територия пред плаж "Корал" да бъде обявена за защитена. Това обсъждаха миналата седмица в продължение на 6 часа в Регионалната екоинспекция в Бургас представители на три министерства предаде "Нова". Изпълнителната агенция по горите, община Царево и Областната управа в Бургас. Предложението беше гласувано с 5 гласа "за", 3 "въздържал се" и 1 "против". Комисията ще изпрати предложението на екоминистъра.

Ако предложението на Сдружението “Да запазим Корал” в зоната пред едноимения плаж бъде прието, ще се наложат редица ограничения - сред които забрана на риболова и движение на всякакви плавателни съдове на територията на плажа. Това предизвика недоволството на рибарите. Те са против забраната на промишлен и любителски риболов в акваторията и го възприемат като намерение за обособяване на частен плаж и акватория.

Според инж. Георги Лапчев, кмет на Царево, дебатът трябва да бъде проведен между всички. "Сдружение „Да запазим Корал” не предлагат алтернатива на риболова. Нищо не е било обсъждано с общината. Ако се приеме това решение ще влезем в кризисен период, решения се вземат под сурдинка. Ще има остра реакция на общината и обществото", посочи той.

От своя страна от Сдружение „Да запазим Корал” смятат,  че това предложение на Морска администрация граничи с пълен абсурд. "Това автоматично забранява целия риболов, докато в нашето предложение риболовът не е забранен. По този начин най-вероятно се стремят стопанският риболов да е забранен, който така или иначе е забранен в една милната зона от брега до морето. По този начин се създава едно изкуствено напрежение и ще почнат рибарите да ни нападат, че ние сме забранили", заяви Атанас Русев от Сдружението. 

Коментари

Още от последните новини