Сербезова: Засега нямаме регистриран случай на атипичен хепатит при деца

Сербезова: Засега нямаме регистриран случай на атипичен хепатит при деца - E-Burgas.com

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова заяви, че засега в България няма регистриран случай на хепатит при децата. „В 12 държави членки има такива случаи, едва при пет деца са се наложили трансплантация на черен дроб. Ние разпратихме писма до болниците как да реагират, ако се натъкнат на такъв хепатит, а именно да изпратят проби до НЦЗПБ.“, споредли Сербезова по bTV.

По отношение на изграждане на Национална детска болница, аз заварих едно тежко наследство по отношение на тази сага, заяви Сербезова. „Несъмнено ние като държава трябва да имаме такава болница. Построяването на тази болница е цел, но трябва да имаме цялостна концепция за детско и майчино здравеопазване. Трябва да има сграда, къде да бъде построена. Предлагам това да оставим в ръцете на специалистите по геодезия и т.н. В работната група най-скоро очаквам да има доклад и ще ви отговоря на въпроса дали в болница „Лозенец“ ще бъде детската болница. Старата сграда, която е в двора на Медицинска академия, макар и да има скеле, не отговаря на изискванията за детска болница. Обсъждахме вариант тя да бъде разрушена. Към настоящия момент се обсъждат всякакви варианти. Сменен е бордът на инвестиционната компания и предстои да създадем основите“.

604 милиона лева, които са в повече, са едно революционно увеличение – защо?, попита Сербезова и отговори:  „Защото за първи път има такова увеличение в извънболничната помощ, в профилактиката. Знаем, че българинът е най-болен, той живее със 7 г. по-малко от средностатистическия европейски гражданин. И затова се насочихме към профилактиката на редица социално значими заболявания. Включително профилактични прегледи при деца. В болничната помощ също част от клиничните пътеки се увеличават средно с 25%. Увеличават се средствата и за общопрактикуващите лекари“.

Електронното досие вече се въвежда, съобщи Сербезова. „Всеки пациент ще може да види своето досие и това също е една форма на контрол. До края на годината в цялостната функционалност трябва да бъде въведено“.

Не виждам повече от 2-3 месеца да бъде въведена замяната на „бяла рецепта“ с електронна, заяви Сербезова.

Свързани статии
Сербезова: Трябва да има мандатност на директорите на болници Сербезова: Болниците да са готови за прием и лечение на пациенти с ковид Лекари сигнализират до Сербезова за важна детска ваксина Министър Сербезова: Сертификатите на преболедувалите остават Министър Сербезова застава зад зеления сертификат с пост във фейсбук Сербезова: Петата вълна започва, има области с недостиг на легла и персонал
Тагове
хепатит сербезова
Коментари

Още от последните новини