Създават комисии за "Росенец" и полицейския произвол на протести

Създават комисии за

В двата пленарни работни дни за Народното събрание през тази седмица, депутатите ще гласуват две проекторешения за създаване на временна анкетна комисия "Росенец", предаде БГНЕС.

Първият проект е на ГЕРБ, за решение за създаване на Временна анкетна комисия за установяване и проверка на законосъобразността на изграждането на всички обекти, находящи се на територията на Лесопарк "Росенец", кв. Крайморие, община Бургас, както и всички действия от лятото на миналата година, предприети от представители на политически сили и служителите на НСО. Вносители са Десислава Атанасова и група народни представители.

Вторият проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните органи относно незаконни строежи и обекти на територията на Лесопарк "Росенец", в района на нос "Чукалята", гр. Бургас е на "Демократична България", вносител е Димитър Найденов и група народни представители.

В дневния ред на парламента за тази седмица депутатите ще разгледат на първо четене законопроекта на "Има такъв народ" за изменение на Закона за политическите партии.

Ще се проведе и второ гласуване на законопроекта на "Има такъв народ" за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Народното събрание ще гласува и за създаване на Временна комисия за разследване на полицейско насилие при протестите през лятото. Вносител е Арман Бабикян от групата на "Изправи се. Мутри вън".

Според внесеното проекторешение комисията ще разследва фактите и обстоятелствата при използването на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР срещу протестиращите. Вносителите припомнят, че на 10 юли 2020 г. и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани са използвани насилие и репресия. Бяха задържани десетки граждани и журналисти, използван бе безогледно сълзотворен газ срещу журналисти, възрастни хора, жени и деца, допълват те. В мотивите вносителите подчертават, че във връзка с упражненото насилие са укрити доказателства за извършените нарушения на закона от страна на служителите на МВР. Извършващите проверката институции действаха като съучастници и прикриваха извършените деяния, категорични са от парламентарната група.


 

Свързани статии
Протестите на ресторантьорите продължават и днес Ще се срещнат ли очи в очи Доган и Бойко Рашков по казуса "Росенец"? Още няма пари за събаряне на незаконната сграда край Догансарай Депутат от ДПС: По Южното Черноморие има хиляди постройки без документация, Росенец е политически PR Родители искат присъствено обучение, плашат с протести Ресторантьорите спират протестите засега Алибегов плаши със затваряне на кръстовища Комисията "Росенец" изиска цялата документация за сарая и започва серия изслушвания Десетки доброволци запретнаха ръкави в чистене на Росенец ГЕРБ изпревари ДБ за комисията "Росенец"
Тагове
росенец комисии полицейски произвол протести
Коментари

Още от последните новини