САЩ се оглежда за военни бази по Черноморието

САЩ се оглежда за военни бази по Черноморието - E-Burgas.com
Архив БГНЕС

В следващите 12 месеца Пентагонът ще направи проучване за евентуално постоянно разполагане на военни подразделения в района на Черно море и Източното Средиземноморие. Наред с проучването ще се направи и оценка за настоящото разположение на щатски военни у нас, тяхната бойна готовност и необходимата инфраструктура.

От това обаче не следва, че непременно ще има такова постоянно базиране или увеличаване на военното присъствие на САЩ на българска територия.

Проучването е част от закона за отбранителния бюджет на САЩ за 2021 г., който бе съгласуван между двете камари на Конгреса. За да влезе в сила текстът, предвиждащ разходи в рамките на 740 млрд. долара, трябва да бъде подписан от президента Доналд Тръмп. В него част 1246 е озаглавена "Доклад за американското военно разполагане в Югоизточна Европа", посочва "Дневник".

Конкретният текст, в който се споменава България, е: "Оценка на смисъла, разходите и доколко е постижимо увеличаване на постоянно разположени или на ротационен принцип части на въоръжените сили на САЩ в района, включително разположението, силата и готовността на частите в Гърция, Румъния, България и други подходящи локации, както и оценка на наличната инфраструктура и инфраструктурни подобрения, които биха били необходими в подкрепа на подобно увеличаване".

 



 

Свързани статии
Джо Байдън ще се бори за втори мандат САЩ предоставят ротата "Страйкър" на нашата армия, засега няма да пращаме сили в Украйна Извънредно заседание в парламента заради ситуацията с Украйна Президентът: Слуховете за военни бази у нас са спекулации CNN свири край на сагата: Джо Байдън е 46-ият президент на САЩ Експерти: Отвори ли САЩ икономиката си, ще умират по 3000 души на ден Почти 373 хиляди души са заразените с коронавирус в света
Тагове
сащ военни бази
Коментари

Още от последните новини