Съдът не уважи искането на Попчето за по-лека мярка

Съдът не уважи искането на Попчето за по-лека мярка - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас остави без уважение искането  на защитата на  Петър Попчев - Попчето, подсъдим по дело за убийство, за изменение на взетата му мярка за неотклонение „Задържане под стража" в по-лека.  

В съдебното заседание защитникът на подсъдимия поддържаше искането, в подкрепа на което изложи пред съда съображения за прекомерна продължителност на воденото срещу Попчев наказателно производство, както и вероятността разглеждането на делото да се удължи допълнително, поради извънредните обстоятелства, свързани с пандемията от коронавирус. Подсъдимият разполагал с регистриран домашен адрест и изпълнението на евентуалната мярка за неотклонение „Домашен арест" би могло да бъде обезпечено чрез електронни средства за контрол. Петър участва лично в съдебното заседание чрез аудиовидеоконферетна връзка, осъществена между Окръжен съд – Бургас и Затвора-Бургас.

Бургаският окръжен съд изслуша становищата на страните, взе предвид наличните по делото доказателства и като съобрази закона, намери искането за изменение на мярката за неотклонение в по-лека, преценено по същество, за неоснователно. Според съда липсват новонастъпили обстоятелства, както и промяна в обстоятелствата, които вече е взел предвид при вземането на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Попчето. Подсъдимият е предаден на съд за тежко умишлено престъпление – убийство, за което законът предвижда наказание „Лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В хода на досъдебното производство, предвид изтичането на установените в закона пределни срокове всички последователно взети спрямо Петър мерки за неотклонение са били отменени, а е останало да действа единствено мярката за процесуална принуда забрана за напускане на пределите на Република България. Причините спрямо подсъдимият да бъде взета настоящата най-тежка мярка за неотклонение произтича единствено от собственото му процесуално поведение, тъй като след образуване на съдебното производство, за което той е бил своевременно и лично уведомен, Петър се укрил и пребивавал на неизвестни за съда адреси. Тези действия на подсъдимия са станали причина той да бъде обявен за общодържавно издирване, продължило няколко месеца. Фактическото задържане на Петър е осъществено на 16.12.2019 г., и към настоящия момент мярката му за неотклонение „Задържане под стража" действа в течение на 4 месеца, който период по мнението на съда не може да се счита за неразумно дълъг или необоснован, с оглед нуждите на наказателното производство.

Окръжен съд – Бургас счете, че с оглед посочените в обвинителния акт обстоятелства, свързани с осъщественото престъпление, тежестта на обвинението и предвидената за него наказуемост, данните относно съдебното минало на подсъдимия и процесуалното му поведение насочено към забавяне и възпрепятстване на наказателното преследване, единствено задържането под стража спрямо Попчето е в състояние едновременно да обезпечи изпълнението на всички цели на мерките за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протестиране пред въззивна инстанция в седемдневен срок.

Свързани статии
Окошариха бургазлия пребил мъж с тръба заради спор за имот Сигнал за бомба в бургаския съд, магистратите продължават работа 17 години затвор за британец убил баща си в ямболско село Депутати решават съдбата на спецсъда и спецпрокуратурата Започна делото за брутално убийство в село Терзийско Осъдиха 9 години подсъдим за изнасилване на непълнолетна Обжалват присъдата по делото за смъртта на Милен Цветков Млад бургаски сводник чу най-тежката мярка в съда Катастрофа и край Съдиево, семейство пострада при удар в автомобил на "Пътна помощ" Ето защо бургаският баскетбол потърси помощ от държавата
Тагове
съд попчето затвор мярка дело
Коментари

Още от последните новини