Съдът не уважи искането на Попчето за по-лека мярка

Съдът не уважи искането на Попчето за по-лека мярка - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас остави без уважение искането  на защитата на  Петър Попчев - Попчето, подсъдим по дело за убийство, за изменение на взетата му мярка за неотклонение „Задържане под стража" в по-лека.  

В съдебното заседание защитникът на подсъдимия поддържаше искането, в подкрепа на което изложи пред съда съображения за прекомерна продължителност на воденото срещу Попчев наказателно производство, както и вероятността разглеждането на делото да се удължи допълнително, поради извънредните обстоятелства, свързани с пандемията от коронавирус. Подсъдимият разполагал с регистриран домашен адрест и изпълнението на евентуалната мярка за неотклонение „Домашен арест" би могло да бъде обезпечено чрез електронни средства за контрол. Петър участва лично в съдебното заседание чрез аудиовидеоконферетна връзка, осъществена между Окръжен съд – Бургас и Затвора-Бургас.

Бургаският окръжен съд изслуша становищата на страните, взе предвид наличните по делото доказателства и като съобрази закона, намери искането за изменение на мярката за неотклонение в по-лека, преценено по същество, за неоснователно. Според съда липсват новонастъпили обстоятелства, както и промяна в обстоятелствата, които вече е взел предвид при вземането на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Попчето. Подсъдимият е предаден на съд за тежко умишлено престъпление – убийство, за което законът предвижда наказание „Лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В хода на досъдебното производство, предвид изтичането на установените в закона пределни срокове всички последователно взети спрямо Петър мерки за неотклонение са били отменени, а е останало да действа единствено мярката за процесуална принуда забрана за напускане на пределите на Република България. Причините спрямо подсъдимият да бъде взета настоящата най-тежка мярка за неотклонение произтича единствено от собственото му процесуално поведение, тъй като след образуване на съдебното производство, за което той е бил своевременно и лично уведомен, Петър се укрил и пребивавал на неизвестни за съда адреси. Тези действия на подсъдимия са станали причина той да бъде обявен за общодържавно издирване, продължило няколко месеца. Фактическото задържане на Петър е осъществено на 16.12.2019 г., и към настоящия момент мярката му за неотклонение „Задържане под стража" действа в течение на 4 месеца, който период по мнението на съда не може да се счита за неразумно дълъг или необоснован, с оглед нуждите на наказателното производство.

Окръжен съд – Бургас счете, че с оглед посочените в обвинителния акт обстоятелства, свързани с осъщественото престъпление, тежестта на обвинението и предвидената за него наказуемост, данните относно съдебното минало на подсъдимия и процесуалното му поведение насочено към забавяне и възпрепятстване на наказателното преследване, единствено задържането под стража спрямо Попчето е в състояние едновременно да обезпечи изпълнението на всички цели на мерките за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протестиране пред въззивна инстанция в седемдневен срок.

Свързани статии
Бургаски крадец получи най-тежката мярка заради кражба на портмоне Бургаският съд одобри споразумение между прокуратурата и дилър Край на разследването срещу Нено Димов, отива на съд Бургаският съд няма да предоставя данни на Турция за четиримата граничари Турски съд осъди кайт сърфистка за нападение на бургаска състезателка Междусъседска свада вкара за пореден път Димитър Милков в ареста Прокуратурата иска задържане под стража на бургазлия заради побой Сериозен ръст на гражданските дела в Бургас Жена от Айтос взе най-тежката мярка заради кражба на 400 лева Бургаски окръжен съдия представи съдебната власт пред ученици
Тагове
съд попчето затвор мярка дело
Коментари

Още от последните новини