Събев обеща по-бърз и чист влак до морето

Събев обеща по-бърз и чист влак до морето  - E-Burgas.com
Архив БДЖ

От май от София до морските курорти Варна и Бургас ще се стига по-бързо с влак. В някои от пътническите композиции ще бъдат възстановени вагон-ресторанти, особено за изминаващите дълги разстояния. Това обеща министър Николай Събев. Той очаква с влак да се стига до морската столица за 7 часа, а до Бургас – за 5. В момента директните влакове пътуват от София до Варна за малко над 8 часа, а до Бургас – за около 7.30 часа.

Събев обеща още: „Чисти, спретнати мотриси, с добро разписание, с интернет още от тази година“.

По думите му по този начин иска да накара хората отново да използват услугите на жп транспорта.

Стана ясно още, че се планира отделяне на товарния жп транспорт от пътническия, тъй като не може да се направят високоскоростни линии, по които се движат пътнически влакове със скорост над 250 км/ч, ако по тези линии едновременно преминава и товарния жп транспорт.

В момента целият жп трафик ползва обща мрежа като има градация за даваното предимство при пътуванията. В най-висок приоритет при пропускането на влаковото движение са възстановителни композиции, после са международните пътнически влакове, следвани от бързите пътнически, обикновените пътнически и чак тогава са товарните.

„100 млн. лв. са предвидени в проектобюджета за 2022 г. за развитие на жп транспорта през тази година“, обяви министър Събев.

По думите му развитието на железопътния транспорт е основен приоритет в транспортната политика на правителството.

Строежът на нови мостове над Дунав ще се обсъжда с румънската страна, но Събев смята, че приоритетен е втори мост при Русе-Гюргево, който да бъде за автомобилен и жп транспорт.

Свързани статии
Влак помете камион на неохраняем прелез във Видинско, има загинали Събев обеща спешни мерки за трафика на границата с Турция Събев идва на "Капитан Андреево" заради опашките от камиони Пътническите влакове в България навъртяха 10 месеца закъснение за една година Над 10 хиляди допълнителни места в БДЖ по празниците Новата ера в БДЖ: София-Бургас за 4 часа и половина БДЖ с нова структура, очаква резултати до шест месеца БДЖ ще подобрява условията и чистотата във влаковете Повече влакове и автобуси по празниците БДЖ с нов график заради ремонти
Тагове
влак бдж събев
Коментари

Още от последните новини