Родители излизат на протест с искане за нов закон за социалните услуги

Родители излизат на протест с искане за нов закон за социалните услуги - E-Burgas.com
БГНЕС

"Граждански протест за пълна отмяна на противоречивия Закон за социалните услуги (ЗСУ), влизащ в сила от 01.07.20 г., както и срещу недопустими постановки в законодателството за „закрила” на детето", организиарат родители от Варна, съобщава сайтът Actualno.com. Организаторите твърдят, че ЗСУ обслужва не интересите на хората в нужда, а тези, на частните доставчици на социални услуги, които могат да бъдат търговски фирми и неправителствени организации (НПО), включително и чуждестранни.

Според тях, зад гърба на народа чрез ЗСУ се приватизира социалната сфера. Заедно с това, се дават свръх високи правомощия на частните доставчици на социални услуги („ДСУ”) да се разпореждат със живота на семействата и децата, като се създава привилегированост на едни граждани спрямо други и се засягат основни конституционни права. "Вече цяла година редица граждански организации протестират срещу този закон без подобаваща обратна връзка, от страна на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), без дискусия и с нулев диалог", казват недоволните.

И припомнят, че на 05.03.20 г. Конституционният съд (КС) беше сезиран с искане за обявяване на противоконституционност на целия ЗСУ и в момента делото е в ход пред КС. "Но управляващите са решили да пуснат закона в действие, без да изчакат произнасянето на КС", твърдят организаторите на демонстрцията. Те посочват, че досега са били организирани национални и регионални протести, 2 национални граждански инициативи-подписки. И още - венесени са редица становища в Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политикаи в МТСП.
 

Свързани статии
Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Протест срещу изграждането на соларен парк Протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове Протест на жители на няколко села от Община Средец затвори главен път Бургас - Средец (ВИДЕО) Протест затваря пътя Бургас - Средец Служители на АПИ излизат на протест Служителите на МВнР започват стачка Протестират срещу хартиената бюлетина в Бургас Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази Служители на затвори излязоха на протест
Тагове
протест родители
Коментари

Още от последните новини