РИОСВ-Бургас глобява кметове за замърсени реки

РИОСВ-Бургас глобява кметове за замърсени реки  - E-Burgas.com
Реката в село Кошарица /google maps

Експерти на РИОСВ-Бургас извършиха проверки по Заповед на Министъра на околната среда и водите за наличие на нерегламентирани замърсявания с отпадъци на реките в контролирания от  РИОСВ – Бургас регион. Това стана в периода 30 мрт - 28 април. Проверени бяха достъпните места на реки и дерета в 178 бр. точки на следните общини: Средец, Айтос, Царево, Приморско, Малко Търново, Поморие, Сунгурларе, Карнобат, Созопол, Котел, Несебър, Бяла, Руен.

Констатациите от проверките са, че реките и прилежащите им територии в по – голямата си част са чисти. Изпълнени са предписанията дадени от РИОСВ-Бургас за почистване на реките и прилежащите им териториии при наличие на замърсяване с отпадъци от общинските администрации.

За установени замърсявания са съставени актове на кметовете на общини Несебър, Бяла и Котел. Предстои съставянето на АУАН на кмета на община Сунгурларе. Установените замърсявания са следните:

Община Несебър – р. Бяла река и р. Казанлъшка при с. Оризаре, р. Корудере преди с. Кошарица и реката преминаваща през с. Кошарица;

Община Бяла – безименно дере с течаща вода при с. Попович, оттичащо се в р. Двойница и безименно дере с течаща вода при с. Дюлино, оттичащо се в р. Двойница;

Община Котел – р. Котленска преди с. Жеравна, р. Котленска в гр. Котел, р. Глогова в гр. Котел и р. Черна в с. Тича; Община Сунгурларе –Мандра дере в регулацията на с. Славянци, дерета в регулацията на с. Манолич и в дере в района на ПСОВ, прилежащата територия на реката в с. Садово, бряг до моста преди с. Дъбовица и извън заливната тераса на реката.

За констатирана намалена проводимост на реките вследствие на значително обрастване с растителност и паднали дървета и клони с писмо е уведомена БДЧР-Варна за предприемане на мерки по компетентност.

Коментари

Още от последните новини