Рибари отново излизат на протест, организират шествие с риболовни кораби

Рибари отново излизат на протест, организират шествие с риболовни кораби - E-Burgas.com

Рибари от цялото Черноморие подготвят протести във Варна на 5 януари. С шествие на риболовните корабчета през Варненския залив те ще изразят недоволството си от методите на работа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Това ще е третият протест на професионални риболовци през последните 20 дни, припомня БНТ.

Конфликтът започна още през декември, когато рибари от Балчик първи поискаха оставки на служители от Изпълнителната агенция. Два дни по-късно протести имаше и в Бургас, като от бранша обвиниха ръководството на агенцията в некомпетентност, а инспекторите в тормоз.

Тогава изп. директр на ИАРА Валентин Вълков отхвърли обвиненията и обеща да разгледа лично всички оплаквания от негови служители.

Рибарите от Варна пък заявиха, че са провели няколко срещи с новия директор, като от тях нямало никакви индикации, че ще се вземат някакви решения по техните проблеми. Те твърдят, че въпреки обещанията служителите на агенцията се отнасят с тях като с бракониери и налагат глоби върху дори няколко килограма риба за лична консумация и издават няколко наказателни акта на едни и същи хора.  

„Не искаме да вярваме, че държавна институция може да бъде обърната във фирма за събиране на пари“, опалвкат се рибари. С действията си те се опитват да привлекат вниманието на Министерството на земеделието и храните и на отговорните за бранша институции и да предизвикат конструктивен диалог.

Коментари

Още от последните новини