Ректорът на Бургаския държавен университет обсъди с посланика на Украйна у нас възможности за сътрудничество

Ректорът на Бургаския държавен университет обсъди с посланика на Украйна у нас възможности за сътрудничество - E-Burgas.com

 

 

Ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас, проф. д-р Христо Бозов, д.м., прие делегация, предвождана от посланика на Украйна у нас, Нейно Превъзходителство Олеся Илашчук за обсъждане възможности за сътрудничество. В делегацията бяха включени също и   зам.- посланикът Анна Тертична, почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов  и екип от Черноморския национален университет „Пьотр Могила“, начело с ректора му проф. Леонид Клименко. От страна на домакините на срещата присъства и проф. д-р Стоянка Петкова, директор на дирекция „Международно и национално сътрудничество и връзки с обществеността“ в университета.

Нейно Превъзходителство Илашчук благодари на ректора за топлия прием и заяви, че в негово лице тя изразява задължеността на Украйна към България за целокупната помощ, която нашата страна им оказва във всички сфери. „Чрез Вас благодарим на образователните институции в България, че дават възможност за обучение на множество наши студенти, които в момента се намират във Вашата страна“, каза Н. Пр. Илашчук. 

„България в своята история нееднократно е била в трудни ситуации, подобно на вашата страна и едно от най-важните неща, които са спасявали нашия народ, е било образованието“, каза в отговор проф. Бозов. - „Ние, в нашия университет, помагаме на украинското образование в няколко  посоки. Приемаме и обучаваме украински студенти, макар да не получаваме субсидии за това от държавата, но го правим от братски чувства. Освен това в момента обучаваме на български език ваши университетски преподаватели, които от догодина биха могли да преподават на наши студенти“, каза той.

Възможностите за сътрудничество бяха обсъдени в няколко направления: обмен на студенти и преподаватели по различни международни проекти и по програма „Еразъм +“, възможност за обучение на чуждестранни студенти, които да получават дипломи от двата университета по съвместни обучителни програми в областта на медицинските, компютърните, техническите и хуманитарните науки. 

Гостите бяха запознати от проф. Бозов с мулажите в медицинския музей на университета, с лабораториите и учебните зали на медицинските специалности и посетиха един учебен час на специалност „Медицина“, чието обучение вече започна. 

Двете страни се разделиха с уверения за бъдещо ползотворно сътрудничество, както и с подаръци. Ректорът подари на Нейно Превъзходителство последно издадения ситруд по спешна медицина.  

Галерия
Коментари

Още от последните новини