Разследващи от България и ФБР разбиха схема за кибер рекет за милиони

Разследващи от България и ФБР разбиха схема за кибер рекет за милиони - E-Burgas.com

В САЩ е обвинен канадец, ГДБОП, Националната следствена служба и ВКП разкриха скрития ресурс на хакерите в тъмната мрежа

ГДБОП, Националната следствена служба и Върховна касационна прокуратура са участвали в международна операция срещу кибер престъпници, които са получили милиони долари от откупи за откраднати данни.

Разследващите от България са помагали на ФБР и са открили ресурса на измамниците в тъмната мрежа. Според съобщение на министерството на правосъдието в САЩ във Флорида е арестуван канадският гражданин Себастиан Вашон-Дежардинс. Сочи се, че е отмъкнал от жертвите си над 27 млн. долара. По време на операцията са иззети половин милион долара в криптовалута.

Изнудваните от цял свят са плащали по този начин по указания на кибер престъпниците. Престъпната организация Нетуокър действа от няколко години и особено в условията на пандемия. Пострадали са големи компании, държавни институции и дори университети.

Нетуокър е добре разработена платформа за кибер рекет. Хакерите проникват в компютърните системи на жертвите си, точат данните и ги криптират. След това се свързват с тях и искат откуп за данните. Очаква се по-късно днес разследващите от България да съобщят подробности за операцията, съобщи "24 часа".

Коментари

Още от последните новини