Разрешение да слагат ботокс и филъри имат само лекари

Разрешение да слагат ботокс и филъри имат само лекари - E-Burgas.com

Само лекари имат разрешение да извършват процедури с  ботокс и филъри по закон. Това заяви в предаването „Здравей, България” пластичният и естетичен хирург д-р Ильо Стоянов.

„Законът не разрешава на медицински сестри, среден медицински персонал и козметици да правят процедури с т.нар. медикъл дивайс, т.е. нещо, което влиза в тялото на човека. И трябва да има наказание за хората, които продават тези продукти и за тези, които ги използват”, каза още д-р Стоянов.

Той допълни, че последствията, които може да има след такива неразумни решения, като това да се довериш за подобна интервенция на козметик или друго лице,  са много сериозни. „Но пациентите някакси не искат да го допуснат до главите. Ботоксът е едно оръжие. Той е използват през Първата световна война като бойно отровен газ. Може да се стигне до некроза (почерняване на тъканта). Некроза може да стане и от дълбоко инжектиране на ботокс и филър”, обясни пластичният хирург.

„Проблемът не е, че някой е инжектирал ботокси и филър някъде, въпросът е кой им е дал продуктите, които те инжектират. Има имитатори на продукти, включително и на такива в естетичната и пластична хирургия”, коментира още той.

Коментари

Още от последните новини