Разиграват сценарий с бомба в ОУ „Георги Бенковски”

Разиграват сценарий с бомба в ОУ „Георги Бенковски” - E-Burgas.com

Специализиран отряд за борба с тероризма ще взриви раница със съмнителен предмет в нея

Симулативна тренировка на учениците и персонала от основно училище „Георги Бенковски” в к-с „Зорница” по сценарий за получен сигнал за открито самоделно взривно устройство. Тренировката ще се проведе утре в 12:00 часа. 

В занятието по противодействие на тероризма ще се включат представители на различни звена от вътрешното ведомство, Единен европейски телефон за спешни повиквания 112, Отдел „Управление при кризи и охрана масови мероприятия“ на Община Бургас, Центъра за спешна медицинска помощ – Бургас и други, като е предвиден следния сценарий :


    1. Охранителят на учебното заведение установява, че във фоайето на училището има раница, съдържаща съмнителен предмет / вероятно самоделно взривно устройство/. Той незабавно уведомява директора на училището, в което към момента се провеждат учебни занятия с ученици от 1 до 7 клас.
    2. Директорът своевременно подава сигнал на тел. 112, като се задейства „Плана за сигурност“ на учебното заведение. Разпорежда се незабавна евакуация на учениците, педагогически персонал, помощния персонал и всички лица, които към момента се намират в сградата / евентуално родители/.
    3. В резултат на подадения сигнал са уведомени служителите на Пето РУ - Бургас, РЗ ПБЗН, ЦСМП Бургас, Отдел „Управление при кризи и ОМП“ на Община Бургас. Приведен в действие е Плана за действие в кризисни ситуации на ОДМВР – Бургас.
    4. На място пристигат екипи от служители от Пето РУ – Бургас, които отцепват района на училището и създават КПП / контролно пропускателен пункт/  за недопускане преминаването на МПС и граждани, което би застрашило тяхната сигурност. Съдействат на персонала при евакуацията на намиращите се в сградата лица.
    5. Извършва се цялостна проверка на сградата /от персонала на учебното заведение/, за наличието на останали лица, които не са били евакуирани.
    6. В организирания временен медицински пункт се оказва долекарска помощ на евентуално пострадали при евакуацията.
    7. На място пристигат екипи на РЗПБЗН, ЦСМП Бургас и други допълнителни сили на ОДМВР – Бургас, с готовност за действие при необходимост.
    8. На място пристигат екипи на СОБТ - МВР за обезвреждане на СВУ.
        - Служителите се екипират на място;
        - Предприемат действия по извличане на СВУ на безопасно място за контролирано взривяване на откритото СВУ;
        - Предприемат действия по контролирано взривяване на откритото СВУ;
        - Извършват проверка на резултата, като по тяхна преценка е възможен втори контролиран взрив.
        - Докладват за обезопасяването на СВУ.
    9. След обезвреждането на СВУ служители на Сектор СПС при ОДМВР – Бургас извършват повторна проверка на цялата за наличието на други съмнителни предмети и евентуално наличие на друго/и СВУ.
    10. В сградата не са открити СВУ.

По време на симулативната тренировка няма да се допуска движение и паркиране по улицата, преминаваща покрай двора на училището в отсечката от Майчин дом до бл. 75 в к-с.“Зорница“, освен за автомобилите на РЗПБЗН и ЦСМП Бургас. От полицият отново призовават гражданите да не изпадат в паника.

Коментари

Още от последните новини