Растителността деформира оградата на границата с Турция

Растителността деформира оградата на границата с Турция - E-Burgas.com
Архив

Областният управител и Гранична полиция на Бургас, Елхово и Малко Търново с единни мерки и предложения за справяне с мигрантския натиск

Днес по инициатива на областния управител проф. Мария Нейкова в сградата на Областна администрация Бургас се проведе работна среща, на която присъстваха ръководителите на гранична полиция Бургас, Елхово, както и кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев. Обсъдиха се конкретни мерки и предложения за справяне с мигрантския натиск по границата, които включват осигуряване на високопроходими автомобили, изграждане на пътна инфраструктура, осигуряване на високоскоростен интернет и не на последно място увеличение на щата.

Общо 235,613 км. е цялото възпрепятстващо гранично съоръжение, като 127 км. е в управление на областния управител на област Бургас, от които 104 км. са към гранична полиция Малко Търново.

„Възпрепятстващото гранично съоръжение в частта, която е в управление на областния управител на Бургас, все още има пробиви и липсващи части, но е налице друг голям проблем, а именно растителността, която деформира оградата и е само въпрос на време да бъде сериозно компрометирана“, заяви проф. Нейкова.

Общо 88 км. трябва да се почистят от храсти и дървета, предимно акация, които са превзели оградата, както от южната, така и от северната част на съоръжението, поради неосигуряването на необходимите средства в началото на тази календарна година. „След почистването и с цел предотвратяване на последващо израстване на растителността трябва да се третира с химичен препарат, което трайно ще реши този проблем“, предложи комисар Васил Попов от гранична полиция Малко Търново.

Комисар Иван Стоянов от гранична полиция Елхово заяви, че има засилен мигрантски натиск като ежедневно между 100 и 200 мигранти биват недопускани от граничните полицаи на територията на страната. Те са  предимно от Афганистан и по-малко от Сирия, Ирак и др. „Прогнозата е за увеличаване на този натиск и именно заради това трябва да предприемем изпреварващи мерки за недопускане задълбочаването на този проблем“, каза областният управител проф. Мария Нейкова.

На срещата стана ясно още, че пътната инфраструктура и подходите към съоръжението са в лошо състояние, което води задължително до бързата амортизация на автомобилите, пригодени за охраняване на границата.

С резултатите от проведената днес среща ще бъде изготвено мотивирано предложение за осигуряване на средства в размер на 1 млн. и 200 хил. лв., които ще обезпечат възстановяването, почистването и поддръжката на възпрепятстващото съоръжение, както и осигуряване на оборудване и технически средства за нормални условия на работа на екипите на гранична полиция, които работят на терен.

Следващата седмица предстои среща между областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково с оглед предприемане на по-сериозни мерки за противодействие на мигрантския натиск.

Свързани статии
Бургаската прокуратура погна кмет за трафик на сирийци Спряха над 80 нелегални мигранти в опит да преминат границата в района на Малко Търново МВР възлага ремонта на оградата на Министерството на отбраната Ремонтират оргадата на границата с Турция с 5 млн. лева Пожарникар, шофиращ такси на роднина, превозвал нелегално трима афганистанци МВР вече пази оградата на границата с Турция (Видео) Искат постоянен арест за трафикант, прекарал 38 мигранти край Росенец МВР поема оградата на границата с Турция, 4 млн.лв. са нужни за ремонта й Янев свиква Съвета по сигурността заради задаващата се мигрантска вълна Стефан Янев: Към момента не се налагат въоръжени сили на границата
Тагове
ограда граница бежанци
Коментари

Още от последните новини