Ръст на заплатите в Бургаско заради липса на кадри

Ръст на заплатите в Бургаско заради липса на кадри - E-Burgas.com

Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина на годината. Половината от работодателите възнамеряват да увеличат възнагражденията с до 20%, като най-висок ръст се очаква в регионите на София, Бургас, Варна и Пловдив. Това е един от изводите от проучване сред работодатели от всички сектори и региони на страната по отношение на месечните възнаграждения и бонуси през следващите шест месеца, пише „Труд“.

Липсата на кандидати за дефицитни позиции е една от основните причини работодатели от различни бизнес сектори да планират ръст на възнагражденията, за да си осигурят достъп до таланти, смятат анализаторите. Масови увеличения на заплатите се очакват в сектора с най-голямо търсене на специалисти - “Информационни технологии”, където 66% от анкетираните планират да увеличат месечните възнаграждения.

В сектор “Производство” 49% от работодателите споделят сходни планове, 44% прогнозират ръст в сектор “Търговия”, а 58% в сектор “Консултантска дейност”.

Увеличения на възнагражденията планират и в секторите “Туризъм и хотелиерство”, “Здравеопазване и фармация” и “Автомобилна индустрия”.

Най-висок ръст на месечните възнаграждения се очаква в регионите на София, Бургас и Варна, където работодателите прогнозират увеличение между 10% и 20%, както и в Пловдив с планирано увеличение в рамките на 10%.

Почти половината (49%) от анкетираните 513 работодатели посочват, че ще увеличат възнагражденията с до 20%, а 2% прогнозират по-висок ръст, като в повечето компании тази промяна ще засегне всички служители без значение от позицията, която заемат.

Анкетата показва, че 37% от фирмите планират увеличение на възнагражденията с 10%, а 12% - по-голямо вдигане на заплатите - между 10% и 20%. Има и компании, където увеличението ще бъде под 10%.

 

Свързани статии
Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата Увеличават заплатите в центровете за Спешна помощ Синдикатите искат 1400 лева минимална заплата от 2026 година Увеличават заплатите на медицинските лица в бургаските ясли 1216 лв. на месец са необходими за издръжка на един работещ Рашков обеща да вдигне полицейските заплати Полицаи и надзиратели на протестен палатков лагер, искат по-високи заплати Николов вдигна заплатите на медиците в общинксото здравеопазване Недостиг на квалифицирани кадри по морето заради ниско заплащане
Тагове
заплати работна ръка
Коментари

Още от последните новини