Рафи за тазгодишното издание на „Сезони“: Видях изпълнители с индивидуалност, това прави един артист уникален

Рафи за тазгодишното издание на „Сезони“: Видях изпълнители с индивидуалност, това прави един артист уникален - E-Burgas.com
Снимка: Личен архив

Рафи Бохосян пристигна в Бургас специално за първия ден на Арт фестивал СЕЗОНИ. Той бе член на журито в конкурсната програма за млади поп и рок изпълнители. Разказа ни за впечатленията си около тазгодишното издание на фестивала, за проектите, по които работи в момента и тези, които предстоят.

Рафи, с какви впечатления си от първия фестивален ден на „Сезони“?

С много хубави, но и малко тъжни. Първо много хубави, защото имаше много талантливи деца. Силно впечатлен съм какво видях и най-вече какво чух, но съм и тъжен и ще ви кажа защо.  Аз съм работил на „Сезони“ като част от озвучителния екип. Едно време конкурса беше с много сериозни мащаби. Давам си сметка, че такива събития не се случват ей така, някой трябва да инвестира в тях и според мен инвестицията трябва да дойде от местния бизнес, от Общината.  Те трябва да подкрепят такива събития, защото конкурси като този показват таланти, които след време ще ни представят на големи сцени и е обидно да не се влагат усилия в тази насока.

Приех поканата веднага, когато ми се обадиха от организацията на конкурса. Знаете, Кина Христова е в основата на „Сезони“ и нямаше как да откажа. Тя беше първият човек, който ми даде уроци по пеене. Чу ме докато правех саунд чек на сцената на Летния театър. Тя беше първата, която видя талант в мен и така общо взето станаха нещата. Сега ме е яд, защото знам, че една такава сцена може да ти даде една емоция, която после да те накара да станеш изпълнител. Затова отправям апел към Общината и към всички, които не са безразлични да се включат с каквото могат в такива неща, защото от това зависи бъдещето на българската музика.

Бургас е град на таланти и трябва да се развива!

Каза, че си впечатлен от младите изпълнители, какво би ги посъветвал от позицията на артист с опит?

Бих ги посъветвал да се забавляват на сцената. Един изпълнител трябва да е натурален… с помощта на преподавателите да се извади максимума от тези деца. Не трябва да се налагат на децата готови практики, защото всяко е индивидуално и то трябва да запази индивидуалността си, защото това го прави артист и различен от всички останали.

Тук видях такива деца и супер много се изкефих и знам, че след време нещата ще се случат и за тях. Важното за тях е да имат хора около себе си, с които да работят.

На пръв поглед това събитие изглежда едно съвсем нормално, но „Сезони“ бе първият конкурс , на който съм се изявявал и в момента се занимавам професионално с музика.

 По какви проекти работиш в момента и какво ти предстои?

В момента се занимавам с много неща. Работя по албум с музикантите ми, работя по мюзикъл, който за съжаление още не е стигнал до Бургас, но се надявам в новия театрален сезон да го представим и тук. По „Авеню Q“ работим с най-добрия озвучител в България  Данаил Данаилов-Дидо, след това работим със столичния куклен театър, с едни уникални артисти. Искам да кажа, че такъв вид събитие рядко може да бъде видяно в България. Това е мюзикъл от световен мащаб с три награди „Тони“, поставиха ни го американци. Едно наистина страхотно преживяване.

Основах и собствена компания, която се занимава с развитието на млади артисти. Събрал съм един екип от млади хора, с които работя.

Коментари

Още от последните новини