Противогрипните ваксини тръгват в аптечната мрежа

Противогрипните ваксини тръгват в аптечната мрежа - E-Burgas.com

„Новопостъпилите деца в детски градини и ясли, както и отсъстващите повече от 2 месеца от учебни занятия, ще трябва да направят задължително изследване, стана ясно от думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Това е медицински целесъобразно, за да изчистим максимално възможните рискове в тази ситуация“, коментира той във връзка с началото на новата учебна година и епидемичната обстановка в страната. Родителите на по-големите ученици пък ще имат задължението да предоставят декларация, че детето им не е имало контакт със заразно болен. Бележка от личен лекар няма да бъде изисквана.

Здравният министър още веднъж припомни, че ако бъде установен случай на зараза в училище, той попада в обхвата на задълженията на съответното РЗИ, а тестовете за контактните деца ще бъдат безплатни.

Във връзка с наближаващия грипен сезон проф. Костадин Ангелов увери, че в страната ни вече има наличност от 88 хил. ваксини, които скоро ще бъдат пуснати на свободния пазар в аптечната мрежа. „До края на другата седмица ще имаме подписан договор с фирмата-доставчик на ваксини. Те ще бъдат 180 хил., които са свободни и ще бъдат осигурени за българските граждани. От тях допълнително ще бъдат освободени на пазара още 75 хил. дози“, обясни още здравният министър, който допълни, че в страната ще има около 60 хил. повече ваксини от миналата година. „Това е програмата, която следваме за увеличаване на процента на ваксинираните от грип“, разясни проф. Ангелов.

Министърът даде яснота и по изграждането на Националната детска болница като обяви, че в средата на септември предстои голяма обществена дискусия, в която да вземат участие всички заинтересовани страни – лекари, граждани и журналисти.

Свързани статии
Депутатите решават за четири ваксини срещи ковид Лекуват първи случаи на заразени с грип и ковид едновременно Започват проверки за липса на лекарства в болниците и аптеките Педиатър: Сега е идеалният момент да си сложим ваксина за грип Недостиг на противогрипни ваксини у нас Възобновяват имунизациите от следващата седмица БАН: Имунизацията на децата не отслабва имунната им защита срещу коронавируса Възстановяват ваксинациите на децата след Великден Доц. Велизар Шиваров: В момента ваксинациите трябва да се избягват Епидемията бави задължителната ваксинация за бебетата
Тагове
ваксини грип аптеки
Коментари

Още от последните новини