Проф. Мурджева: Не е проблем да се смесват различни ковид ваксини

Проф. Мурджева: Не е проблем да се смесват различни ковид ваксини   - E-Burgas.com

"Третата бустерна доза на ваксината срещу COVID-19 няма проблем да се приложи след някоя от останалите други разрешени за имунизация препарати". Това каза в ефира на NOVA главният координатор на Експертния съвет по клинична имунология проф. Мариана Мурджева.

Тя изтъкна, че се препоръчва хора, които не са получили силен имунен отговор след завършения курс на имунизация, да си поставят ваксина.

"В рисковите групи от лица, на които се препоръчва поставянето на допълнителна доза са лица със HIV, хора с онкологични заболявания и трансплантираните пациенти. Те следва да минат на клиничен преглед при личния си лекар или лекарят специалист и категорично той да няма противопоказания за тази ваксина. Препоръчваме трета доза и за медицинския персонал, лицата над 65-годишна възраст и лицата в старчески домове", посочи тя.


 


 

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини