Проф. Кантарджиев: Никой не се е задушил с маска, тя пази от коронавирус

Проф. Кантарджиев: Никой не се е задушил с маска, тя пази от коронавирус  - E-Burgas.com
Снимка: БНТ

"Доста колеги станаха коронолози и говорят какво ли не, това е опасно за обществото. Никой не се е задушил от маската, не е кой знае какво да го носиш това нещо, защото когато някой дойде и разговаря с мен от метър и половина с маска, аз разбирам че и ме уважава и пази моето здраве." Това заяви проф. Тодор Кантарджиев на брифинг на Националния оперативен щаб.

Той отново повтори, че трябва да се внимават с медикаментите, които взимаме - да не се използват имуностимулатори в голямо количество, да не се предозира вигамин Д, по-добре с правилно хранене, физическа активност и добри емоции. "Който не издържа, да не гледа по телевизията, защото нещата се преекспонират. Затова с удоволствие слушат, че маските не пазят. Маската ще спаси и от коронавирус", отсече проф. Кантарджиев.

Кантарджиев е категоричен, че трябва да се възприемат бързите антигенни тестове.

"Трябва да се хващат първите случаи и да се изолират, смята още той. В автобусите трябва да има маски, често дезинфекциране на ръцете и отворени прозорци, докато издържим", обясни още професорът.

"Най-важното е контролът и самоконтролът. В момента случаите са толкова много, че ако широко не се възприемат бързите антигенни тестове, лабораториите са претоварвани. В училищата, тестът се прави от обучен медицински служител, в болниците, това е първият скрининг за коронавирус. 15-20 лева струва, това трябва да го има в Бърза помощ, трябва да се хващат случаите и да се изолират. И не трябва да разчитаме десетимата служители по контрол на РЗИ, а всички, на първо място БАБХ, след като казах, че трябва да контролират магазините, лично директорът на БАБХ ми се обади. Да има контрол над кетъринга, хората да са сигурни, 2 минути микровълнова печка - няма коронавирус", заяви той.

Кантарджиев допълни, че има бързи тестове за грип, които позволяват по-бърза реакция и навременното му лечение. По думите му гриповете не трябва да се подценява, а е необходимо навременното му лечение в зародиш. На същия принцип е и лечението на коронавирусът, уточни той. Вирусните инфекции започват от гърлото и трябва да се хванат там, преди да слязат надолу по белия дроб, с което може да възникнат усложнения.

Коментари