Проф. Кантарджиев: Можем да постогнем колективен имунитет през май и юни

Проф. Кантарджиев: Можем да постогнем колективен имунитет през май и юни - E-Burgas.com

През месеците май-юни в България ще пристигнат достатъчно количества РНК ваксини и ще можем да изградим колективен имунитет. Това мнение изрази в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, и член на НОЩ.

Сега сме април - чакаме още 250 000 ваксини да дойдат у нас, още милион през май - всяка седмица по 250 000 на "Пфайзер" и 350 000 всяка седмица през юни, и още 250 000 на "Модерна". Така че, ще имаме достатъчно РНК ваксини за постигане на колективен имунитет, смята проф. Кантарджиев.

Той коментира и темата за въвеждането на ваксинационни сертификати за пътуване.

Страната ни одобрява сертификатите - ние си даваме сметка, че сме туристическа дестинация и мисля, че се прави много активна политика и с нашите съседи, и на ниво ЕС, да има едно по-свободно, но контролирано придвижване на хора, обясни проф. Кантарджиев.

Здравият човек, който не представлява опасност за другите, е добре дошъл в нашата страна, допълни той.

На европейско ниво сертификатът съдържа много малко данни - името на лицето и това дали е изкарало коронавиус, има ли създадени антитела и какъв е имунния отговор, ако е изследван и трето - дали е ваксиниран, обясни експертът.

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини имунитет кантарджиев
Коментари