Проектът на автогарата в Созопол още чака одобрение от НИНКН

Проектът на автогарата в Созопол още чака одобрение от НИНКН - E-Burgas.com

Община Созопол представя новия проект за бъдеща автогара в град Созопол, разположена срещу сградата на общинска администрация, местност Провлака- контактна зона между нов и стар град.

Корекциите в архитектурния проект бяха наложени от НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство), който вече втора поредна година отказва да съгласува проект с огромно обществено значение и икономически интерес за Община Созопол.

Община Созопол отправи поредица писмени запитвания към директора на НИНКН за получаване на писмено становище с ясни аргументи за техните действия и бездействия, което до днес не е получено.

Корекциите в проекта са нанесени след разглеждане на оригиналния проект в разширения експертен съвет към Министерство на културата, състоял се на 02.09.2022г.

Промените обхващат височината на сградата, използваните фасадни материали и част от помещенията в сградата.

Обемът и разчленяването на бъдещата обществена сграда е решен в духа и мащаба на традиционните застройки с обществени функции с характерните за нея пропорции, издатини и редуване на отвори. Силуетното оформяне на новите обеми са решени със скатни покриви. При оформяне на пешеходните пространства са предвидени настилки с паваж, асфалт и естествен камък.

Сградата е решена в духа на класическата архитектура. В основното тяло се помещава основното хале с отворено пространство и оформя помещение тип галерия. Двете странични крила са симетрично разположени на основното и помещават информационен и билетен център. Търсеното решение е за класическа сграда на автогара, запазване на морския дух и стилизиране на класически елементи в архитектурата. Постройката е предвидена в светло сив цвят с бели гипсови корнизи. Прозорците са решени като големи витрини с овална горна част и шпроси, характерни в класическата архитектура. Използвани са естествени материали – гранит за областта на цокъла и цветарниците.

Настоящият проект е внесен в НИНКН за поредно разглеждане на 14.10.2022г.  Проектът за бъдещата автогара може да бъде реализиран след одобрението на Министерство на културата.

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество В Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметища В Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки) "A hug for all" - Бургаски ученици участваха в обучителен проект в Атина (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол Димитър Николов представи нови бургаски проекти пред зам.-министър Дядо Коледа идва в Созопол на 25 декември Георги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблеми С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Засадиха 70 дръвчета в градската градина в Созопол
Тагове
созопол автогара проект
Коментари

Още от последните новини