Продължава подмяната на стари печки в Бургас, 89 семейства ще посрещнат зимата с екоуреди

Продължава подмяната на стари печки в Бургас, 89 семейства ще посрещнат зимата с екоуреди  - E-Burgas.com

89 бургаски семейства посрещат студените месеци с нови отоплителни инсталации на екогориво. Домакинствата се обслужват от 74 уреда, 8 от които са на газ, а 66 на пелети. Отоплителните инсталации замениха старите печки на дърва и въглища, които замърсяват въздуха с фини прахови частици. В края на зимния сезон ще бъде направен анализ за това какви са реалните ползи от използването на екологичното гориво.

Новите отоплителни уреди са предоставени и монтирани в домовете на хората безплатно по проекта по Програма LIFE "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух", който Община Бургас реализира съвместно с други пет общини: Столична, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора.

Монтирането на новите инсталации стана по време на пилотната фаза на проекта. То приключи в края на октомври и в момента техните ползватели се радват на повече комфорт и екологично чисто отопление в домовете си.

През следващата година предстои да започне изпълнението на основната фаза от програмата за подмяна на старите печки с нови модерни системи по проекта. Предвижда се в нейните рамки да бъдат монтирани нови 1914 устройства на екологично гориво.

Реализирането на проекта е една от мерките, които Община Бургас прилага за подобряване качеството на атмосферния въздух. Той обхваща Централна градска част, квартал "Възраждане" и комплексите "Лазур", "Братя Миладинови" и зона Г на "Меден рудник" в Бургас. В момента се изпълняват дейностите и по друг проект, насочен към подобряване качеството на въздуха - "Намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в кв. Долно Езерово, гр. Бургас" по Приоритетна ос 5 "Подобряване качеството на атмосферния въздух" на Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г."

Галерия
Свързани статии
Активисти от 10 града искат решения срещу мръсния въздух Започна подмяната на стари печки с климатици в "Меден рудник" и Долно Езерово ЕС: България не е изпълнила задълженията си за качество на въздуха Продължава подмяната на стари печки с нови екоуреди в Бургас Българската столица на 8-мо място по най-мръсен въздух в света Обществено обсъждане за мръсния въздух ще се проведе в Бургас Мръсният въздух убива над 8 500 българи годишно Община Бургас: Подгответе се за зимата като вземете безплатно нов електроуред Община Бургас: Дървата и въглищата са основния замърсител на Долно Езерово Наближава крайният срок за кандидатстване за подмяна на стари печки
Тагове
мръсен въздух печки твърдо гориво екоуреди
Коментари

Още от последните новини