При силен вятър популярната международна регата „Кор Кароли“ стартира от Бургас

При силен вятър популярната международна регата „Кор Кароли“ стартира от Бургас - E-Burgas.com

При силен вятър точно в 9.00 часа днес стартираха гонките от първия етап на международната ветроходна регата „Кор Кароли"- „Варна – нос Емине – Св.Влас", която тази година за първи път започна от Бургас.

След записването в последната минута на старта застанаха 48 килови яхти в  класовете „IRC 1", „IRC 2", „IRC 3", клас „Свободен 1"/ до 10 метра/ и клас „Свободен 2"/ над 10 метра/.

Община Бургас, „Пристанище Бургас” ЕАД и ЯК „Порт Бургас” създадоха условия да посрешнат флотилията от яхти.

Утре стартира Етап II, чийто домакин отново е Бургас. Той е с начало 10.00 часа и е по маршрута „Св.Влас – о-в Св.Анастасия – Бургас”. Началото на тържествената церемонията по награждаването е от 20.00 часа пред Морска гара Бургас. Екипажът на ветроходния символ на България „Калиакра” също е подготвил изненада.

Етап III, който ще бъде с дължина от 73 морски мили е и най-труден за участиците, тъй като включва и нощен преход. В зависимост от метеорологичните прогнози, последният състезателен етап може да бъде скъсен с оглед безопасността на участващите. Началото му от Пристанище Бургас Бургас е в 12.00 часа. Състезателите ще трябва да преминат около остров Св. Иван и ще се отправят към Златни пясъци, финиширайки във варненския залив. Международната регата „Кор Кароли 2016” ще завърши на 15-ти август, в деня на Варна. Там ще стане известен и носителят на Синята лента – яхтата, преминала през състезателното разстояние най-бързо по реално време. На Морска гара Варна от 18.00 часа ще се състои награждаването на победителите и закриване на регатата.

Кор Кароли е име на двойна звезда, намираща се на 110 светлинни години от Земята. Означава „Сърцето на Карл”. Преди 40 години кап. Георги Георгиев започва да пише своя рекорд, който по-късно влиза в Книгата на световните рекорди на Гинес. На 20-ти декември 1976 година кап. Георгиев започва самотното си околосветско плаване, като отблъсква своята лодка на име „Кор Кароли” от Куба, отправяйки се отново към Куба, където пристига след рекордните едва 202 денонощия. Днес яхтата ”Кор Кароли” се съхранява във Военно-морския музей във Варна, а регата е в чест и памет на кап. Георгиев. Регатата се организира от Фондация „Кор Кароли”.

Галерия
Коментари

Още от последните новини