Претендираме и на по-късен етап за нарушени права при покупка на стоки за ученика

Претендираме и на по-късен етап за нарушени права при покупка на стоки за ученика - E-Burgas.com

ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

​Ако установите, че при покупките за новата учебна година сте били подведени от търговци с невярна информация за самите артикули или за формирането на отстъпките от цената им, имате право да си потърсите правата, дори и на по-късен етап. За това информира по bTV радио създателят на некомерсиалната платформа "Ние, потребителите" Габриела Руменова.  

 

​“В кампаниите за ученическите стоки много от моделите се появяват за първи път на пазара и няма как да допуснем, че преди това те са продавани един месец на по-високата цена, както законът изисква преди обявяване на съобщение за отстъпки”, обясни Руменова. И добави, че това обстоятелство може да бъде доказано от контролния орган чрез проверка на документите за доставката и продажбите в предходни периоди. 

 

​Дори в случаите, когато потребителят по невнимание е платил по-високата цена в условия на фиктивно намаление, например не е забелязал на касата, може да поиска разваляне на сделката, защото законът предвижда това. Преди това обаче трябва да се стигне до произнасянето на контролния орган, че е налице нелоялна практика и актът е влязъл в сила. 

 

​При предоставена невярна и подвеждаща информация за съществените характеристики на стоката и доказване на това обстоятелство, клиентът също може да се откаже от покупката и да получи обратно парите си за нея.

 

​Ако пък при реално намаление потребителят забележи на касата или на по-късен етап, че са му продали стоката на нейната редовна цена, има право да настоява да заплати по-ниската или да му бъде възстановена разликата. 

 

​За защитата на всяко право потребителите трябва да разполагат с платежен документ, който доказва съответната покупка. ​

 

 

Проектът „Ние, потребителите“ е некомерсиална платформа за информация, коментари, съвети и безвъзмездна взаимопомощ от граждани на граждани по широк спектър потребителски теми. Фокусът е върху практиките, за да знаем не кой, а какво прави и да сме по-подготвени при срещата с вече познати ни от диалога прийоми на търговци. 

Страницата дава поле за обсъждане на лични и актуални потребителски казуси, новини и събития, свързани с потребителските права и тяхното реализиране. Целта е подобряване на познанията в тази област и на подготовката и увереността на хората за реакция, както в моменти на опити да бъдат подведени от некоректи търговци и доставчици на стоки и услуги, така и ако вече са станали жертва на нарушения и нелоялни практики в търговската мрежа, онлайн пространството и навсякъде, където са в ролята си на потребители.

Когато не успяваме да се справим сами, ще сезираме компетентните органи за оказване на помощ!

Коментари

Още от последните новини