Преминаваме към зимно часово време идния уикенд

Преминаваме към зимно часово време идния уикенд - E-Burgas.com

Този уикенд преминаваме към зимно астрономическо часово време. България ще се върне с час назад в нощта срещу 29-и октомври. Връщането на стрелките става в 04.00 ч. през нощта, винаги в последната неделя на месеца. Преминаването към лятно време пък става в последната неделя на март, когато стрелките се местят с час напред.

В България лятното и зимното часово време са въведени през 1979 г., когато правителството възприема примера на бившия СССР. Тогава специална комисия към Европейския съюз постановява държавите да имат различно часово време. Към това решение се присъедининяват цяла Европа и Русия.

От 1996 г. по препоръка на Европейската икономическа комисия към ООН лятното часово време продължава до последната неделя на октомври. Решението е взето на базата на медицински, биологични и икономически изследвания в различни страни.

Преминаването от лятно към зимно часово време, освен че пести енергия, чисто икономически, осигурява на хората повече светлина и повишава активността им. Според много специалисти обаче смяната на времето има негативно влияние върху здравето ни, тъй като промяната разстройва вътрешния ни биологичен часовник.

Някои смятат, че връщането на часовника с един час назад може да доведе до изостряне на хроничните заболявания и депресия, докато други експерти обясняват, че това се дължи единствено на самовнушение.

Коментари

Още от последните новини