Прегледаха близо 2800 бургаски ученици за гръбначни изкривявания и затлъстяване

Прегледаха близо 2800 бургаски ученици за гръбначни изкривявания и затлъстяване - E-Burgas.com

Общо 2753 бургаски ученици на възраст от 7 до 14-годишна възраст са преминали безплатни профилактични прегледи през последните две години, откакто стартира програмата на Община Бургас за превенция и лечение на най-често срещаните в ученическа възраст заболявания – гръбначни изкривявания, затлъстяване и плоскостъпие.

Съгласие за включване в програмата са подали общо 3024 ученици, а профилактични прегледи до момента са извършени на 2753 деца. Резултатите показват, че от тях с гръбначни изкривявания са 277 ученици, със затлъстяване – 272, а с плоскостъпие са едва 5. От всички тях, 179 ученици вече са започнали лечебна физкултура, като 87 деца я провеждат в звено „Спортна медицина“ в ДКЦ II, а 92 в Центъра за подкрепа на личностното развитие.

Профилактичната програма на Община Бургас досега предвиждаше извършване на първичен преглед в съответното учебно заведение, като учениците, при които са забелязани нарушения в стойката или отклонения в теглото бяха насочвани към личните лекари, които ги изпращаха при специалист, който ги насочваше за лечебна физкултура.

За да улесни и ускори достъпа на нуждаещите се ученици до специалист и необходимата лечебна рехабилитация, Община Бургас реши да промени правилата на програмата по следния начин:

• Всеки ученик след преглед в учебното заведение, при който са регистрирани съмнение за гръбначно изкривяване или е с наднормено тегло ще получава специална бланка, в която медицинският специалист е отразил предварителната оценка на състоянието;

• Община Бургас вече сключи договор с ДКЦ II, звено „Спортна медицина“, за изпълнение дейностите по програмата;

• В случай, че личният лекар не може да издаде направление за специалисти с тази бланка, ученикът, заедно с родител може да посети ДКЦ II, звено „Спортна медицина“, където ще бъде прегледан от д-р Вълчев и ще му бъде назначена съответната физикална терапия, в случая лечебна гимнастика;

• С една бланка ученикът има право на 40 процедури;

• В случай, че има издадено направление по здравна каса за физиотерапевт, ученикът представя бланката и направлението в ДКЦ II, звено „Спортна медицина“, като срещу тях получава 20 процедури по здравна каса и 20 процедури по програмата;

• Предвид, че лечението на тези нарушения е продължително, ученикът може да изиска от медицинския специалист в училището втора бланка, след като вече е направил първите 40 процедури.

След отмяна на ограниченията от пандемията, отново са подновени рехабилитационните процедури в звено „Спортна медицина“ към ДКЦ II. Само за месеците май-юни през звеното са преминали 25 деца, като всяко от тях получи 40 процедури по лечебна гимнастика. Продължава и рехабилитацията на децата, започнали лечение на гръбначното заболяване или затлъстяване през предходната година.

Заявки за следващите месеци се приемат на тел.: 0889 629 565 – Цветина Георгиева – кинезитерапевт.

Галерия
Свързани статии
Безплатни гинекологични прегледи в Бургас през август В Поморие организират безплатни дерматологични прегледи Започва кандидатстването в училищата след 7 клас Над 17 хил. ученици и учители отиват на безплатно море Бургаски ученици са вицешампиони на националните параолимпийски игри Български ученици от Братислава са на гости в Бургас, посещават забележителности Кметът награди над 300 ученици, които помагаха на европейското по ушу Организират безплатни консултации за ученици след 12 клас Открит урок по право получиха възпитаниците от Немската езикова гимназия Младите цветари от Бургас отново сред победителите в Националното състезание по озеленяване
Тагове
ученици прегледи
Коментари

Още от последните новини