Правят гигантска платформа за птици край Бургас

Правят гигантска платформа за птици край Бургас - E-Burgas.com

Този август за 29-ти път доброволци от цялата страна ще се настанят край солената лагуна и ще дарят времето и уменията си в помощ на екзотичното място с богата природа. Традиционната бригада в полза на птиците на Атанасовско езеро ще се проведе от 19 до 27 август 2017 г.

Предизвикателството тази година ще бъде изграждането на гигантска платформа във водите на Атанасовско езеро, която ще осигури безопасно място за гнездене и почивка на къдроглавите пеликани. През ноември 2016 с доброволци и при трудни метеорологични условия бяха построени две по-малки платформи с площ 64 м2, благодарение подкрепата на козметична фирма LUSH. Сега предстои да се построят платформи с още 80 м2 площ, които да се свържат с останалите и така да се изгради най-голямата изкуствена платформа, строена за всички години на природозащитната бригада. За да предложат най-перфектните условия за къдроглавите пеликани, участниците в бригадата ще трябва да допълнят платформата със снопи от тръстика, които предварително сами ще изкосят от периферията на езерото.

Очакват ги и много други дейности в полза на езерото и неговото огромно птиче разнообразие. Участниците ще придобият допълнителни умения и познания в областта на природозащитата, ще имат възможност отблизо да видят и да опознаят обитателите на бургаските езера и всички заплахи за съществуването им, пред които са изправени.

За всичко, които проявявяват по-специален интерес към птиците и искат да научат повече за тях - мястото е Атанасовско езеро, времето – от 19 до 27 август на природозащитната бригада, където ще могат да наблюдават есенната миграция на птиците по най-големия миграционен път в Източна Европа – Виа Понтика. Това е първопричината за появата на тази традиционна бригада, която догодина ще чества своя юбилей.

Единственото, което трябва да направят желаещите, за да станат един от 60-те участници в тазгодишната природозащитна бригада е да попълнят формуляра за участие и да се надяват, че ще бъдат одобрени!

Природозащитната бригада на Атанасовско езеро се организира от Българско дружество за защита на птиците в рамките на проект „Солта на живота“, LIFE+, който работи за възстановяване и дългосрочно опазване на лагуната Атанасовско езеро. Проектът се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, в партньорство с БДЗП и Черноморски солници АД. Повече на www.saltoflife.biodiversity.bg / facebook Солта на живота.

Коментари

Още от последните новини