Поморие отбеляза празника си с народна музика, добро настроение и добри новини (Снимки)

Поморие отбеляза празника си с народна музика, добро настроение и добри новини (Снимки) - E-Burgas.com

Казват, че Свети Георги наглежда посевите и земята. В представите на хората той е и юначният момък, яхнал бял кон, носещ спасение за цялото общество. Символ е на победата, покровител и патрон на град Поморие. По традиция на Гергьовден се изпълняват обредни хороводни песни, чийто основен сюжет е свързан със светеца. Днес традицията в морския град отново бе спазена – народната певица Мария Чакърдъкова и придружаващият я танцов ансамбъл създадоха много добро настроение и с изпълненията си събраха стотици жители и гости на града.

Програмата за патронния празник на Поморие бе открита от кмета Иван Алексиев: Благодаря на всички, които пристигнаха от близо и далеч, за да споделят празника с нас. Защото това е смисълът на такива събития – да останем пазители на традицията, историята и културата си. Така и моментите, които ни събират заедно, придобиват друго, по-духовно значение. Нека не се пречупваме пред трудностите, а да ги преодоляваме заедно. Нека вървим напред с помощта на закрилника ни Свети Георги и все така да развиваме успешно прекрасното място, на което живеем!

Своите поздрави от откритата сцена на НЧ „Светлина 1939“ поднесоха и официалните гости от Гърция и Турция в лицето на: Василики Параскевопулу – председател на Общинския съвет на Нео Анхиало, Никос Станьос – председател на земеделска кооперация в Нео Анхиало, Шахабетин Вардар – кмет на град Инедже и представители на тамошната общинска администрация.

Мир и благоденствие на всички пожела и Агатополски епископ Иеротей. По -рано той отслужи празнична Света литургия в манастир „Свети Георги Победоносец“ и обяви добрата новина, че започва кампания за изографисване на вътрешното храмово пространство и ремонт на иконостаса. Светата обител е строена през 1856 година  и днес в нея се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от XVIII и XIX век. Преди две години на манастира беше направен основен ремонт, финансиран с дарения, собствени средства и средства от Сливенска митрополия и Община Поморие. Днес кметът Иван Алексиев съобщи, че отново ще подкрепи инициативата: Община Поморие ще дари целева субсидия за изографисване на храма. Поморийци са вярващи и добри хора, убеден съм, че с общи усилия ще обновим този Божи дом, който е и място на спасението и духовността.

На празника присъстваха председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник-кметът Янчо Илиев, общински съветници, кметове на населени места в общината и общественици.

Галерия
Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество Бургас отбеляза 145 години от своето Освобождение (Снимки) Бургаският кмет Димитър Николов: 6 февруари винаги ще ни напомня да следваме вярната посока Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Ето как Бургас ще отбележи 145 години от освобождението си Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Изграждането на нов паркинг е сред приоритетите в Поморие за първите три месеца Поморийци засадиха 35 дръвчета в кв. "Свети Георги" Около 360 000 българи празнуват имен ден
Тагове
поморие празник гергьовден
Коментари

Още от последните новини