Подводната археология разкрива тайните на Черно море (снимки)

Подводната археология разкрива тайните на Черно море (снимки) - E-Burgas.com

"Тайните на Черно море" е изложба, която отваря врата директно към дълбините на подводния свят и показва неговото непознато лице. Експозицията беше открита в КЦ "Морско казино" със специална церемония и празничен концерт, изнесен от оркестъра на Държавна опера - Бургас. Тя е част от събитията за отбелязването на Европейския морски ден.

В изложбата са представени любопитни артефакти от морската ни история и 7 3D макети на потънали кораби. Плавателните съдове са пресъздадени във вида, в който са открити при последните проучвания на морското дъно по време на мащабния проект Black Sea Map.

Предмети от бита на хората от Античността и Средновековието, както и макети на кораби, обогатяват представата на посетителите за историята.

На церемонията по откриването на изложбата участваха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински, кметът Димитър Николов и директорът на Центъра за подводна археология в Созопол Калин Димитров.

"Община Бургас показва, че има отношение към културното наследство и работи по идеята да го превърне в ресурс за развитие на града. Затова благодаря на господин Николов не само за подкрепата за тази изложба, а за всичко, което Община Бургас прави, за да популяризира българската култура и да пази българското културно наследство", каза зам.-министър Гешева.

"Благодарение на усилията на археолозите и работата им в миналогодишната експедиция Black Sea Map може да видим това, което досега ни е липсвало. Чрез съвременните технологии е изградена една реална картина на това, което се е случвало в Черно море и региона в древността. Това е нещо уникално и приканвам повече хора да посетят тази изложба, за да се докоснат до съкровищата на Черно море", каза кметът Николов.

"Радвам се, че тази изложба са случва именно в Бургас. Тя е един реверанс към българската подводна археология, която се разви много през последните години и получава международно признание", заяви доц. д-р Вагалински.

Световно известни учени в областта на подводната археология също уважиха с присъствието си откриването на изложбата. Проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология в университета в Саутхемптън, Великобритания - даде висока оценка за изпълнението на проекта  Black Sea Map. Адмирации към добрата работа на археолозите и сътрудничеството с Община Бургас изказа и д-р Крум Бъчваров, който е преподавател по подводна археология и специалист по средновековни кораби в университета в Кънектикът - САЩ.  

Експозицията ще бъде отворена за посетители до 30 юли от 10.00 до 20.00, без почивен ден. Входът за изложбата е безплатен. Проектът "Скритите тайни на Черно море" се осъществява с финансовата подкрепа на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд "Култура". 

Галерия
Коментари

Още от последните новини