По 10 работни заплати за учителите след като се пенсионират

По 10 работни заплати за учителите след като се пенсионират - E-Burgas.com

От 1 август тази година, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, при пенсиониране учителите ще получават по десет заплати, а не по осем, както е сега. Това съобщи на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, предава БТА.

На година между 4 хил. и 6 хил. души се пенсионират от образователната система, каза заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

Министър Кунева посочи, че Министерството на образованието и науката обмисля как учители на пенсионна възраст все още да са полезни на образованието, като например обучават и споделят опита си с млади хора. 

В един от модулите в националната програма "Без свободен час" е създадена база с данни на учители, които да заместват отсъстващи от училище преподаватели. От преподавателите, включени в базата с данни, 80 на сто са пенсионери и на тях почти всяко училище в страната разчита изключително много. 

Главният секретар на образователното министерство Красимир Вълчев заяви, че най-голямото предизвикателство за 2017 г. е "осигуряването на системата с добри учители", тъй като през следващите десет години се очаква половината от педагогическия персонал да навлезе в пенсионна възраст. Това означава, че средно на година се очаква 4 500 души да се пенсионират и затова трябва на тяхно място да бъдат подготвени толкова млади преподаватели.

За тази цел трябва изпреварващо да се увеличават минималните заплати за педагогическите длъжности, които имат "сигнално значение" за младите хора и за кандидат-студентите, коментира Стаматов.  

По никакъв начин не подценяваме заплащането на преподавателите, а ангажимент на това правителство е парите за образование да се вдигат през следващите години, каза още Меглена Кунева, цитирана от „Фокус”. "Това е ангажимент направителството и ние ще го видим през бюджетните инициативи и през много други политики", допълни тя.

Коментари

Още от последните новини