"Пазители на българското" качи на една сцена над хиляда изпълнители

В залата на НХК вече втори ден звучат български народни песни и ритми. Над хиляда индивидуални и групови изпълнители  се изявяват на сцената на първия национален фолклорен конкурс "Пазители на българското" .Инициатори за събитието е  странджанския народен певец Костадин Михайлов, хореографът и художествен ръководител на фоклорни състави Дора Барева и ученикът на Вълкана Стоянова и изпълнител на тракийски фолклорни песни Стоян Варналиев .

"Идеята ни е конкурсът да се провежда на всеки 2 години, а целта му е откриване и предоставяне на изява на даровити и млади изпълнители на българска фолклорна музика. Акцент ще поставим на откриването на песни, които все още на са записвани и не са познати досега. Те ще бъдат записвани, за да бъдат съхранени за поколенията. Ще бъде издаден диск с книжка с песните от конкурса, които ще бъдат връчвани на изпълнителите на второто издание на "Пазители на българското", сподели Стоян Варналиев.

Регламентът на най-новия конкурс за български фолклор ще включва изпълнение на 2 песни от всеки участник - една бавна и една хороводна. Изпълненията ще бъдат оценявани от 12-членно жури от уизтъкнати специалисти по фолклористика с председател проф. д-р Лозанка Пейчева.

На конкурса ще бъдат представени всички възрасти - до 7 г., 7-14 г., 14-18 г., 18-25 г. и над 25 г. Най-малкият  участник е 3-годишната Дария Динкова от Нова Загора, а най-възрастният е Стояна Минева на 80 г. от с. Рудник. Награждаването на ще бъде в неделя от 19.00 часа в НХК, а наградите са плакет "Пазител на българското", безплатен аудиозапис, награда на името на гъдуларя Цвятко Благоев, награда на кмета на Бургас, от ЮНЕСКО и от Министерството на културата.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини