Първите учебници по религия влизат в училище от есента

Първите учебници по религия влизат в училище от есента  - E-Burgas.com

Предметът се изучава в 147 училища в цялата страна

Първите учебници по религия влизат в образователната система през есента, съобщиха от БНР. Досега преподавателите използваха учебни помагала по предмета. През настоящата учебна година над 12 хиляди ученици са избрали свободно избираемия предмет религия в една от неговите три разновидности - християнство-православие, ислям и неконфесионално обучение.

Учебниците, изготвени от Светия Синод на Българската православна църква, преминаха успешно първия етап на конкурсната процедура, след като получиха одобрението на оценителите на просветното министерство по отношение на съдържанието, графичния дизайн и полиграфическата изработка.

Предметът религия се изучава в 147 училища в цялата страна.

Изготвените учебници от 1-ви до 5-и клас са първите официални синодални учебници по Православие след премахването на часовете по Вероучение в края на 40-те години на ХХ век, обясни Ловчанският митрополит Гавриил и заяви, че е убеден в изключителната полза от изучаването на този предмет:

"След 30 години демокрация се даде възможност да бъдат съставени официални учебници. Това е един голям подарък към българските родители. Много добре е децата от малки да се учат на добро, тогава то има върху тях сила и въздействие. Това е един от начините да помогнем на възпитанието на младите поколения".

Процедурата по оценяване и одобряване на проекти на учебници от първи до 12-и клас по учебния предмет религия – православие, ислям и неконфенционално обучение, стартира със заповед на министъра на образованието от септември 2018 г.

Предстои авторите да разпространят проектите на учебниците в училищата, в които се изучава съответния предмет, обясни Пенка Иванова, ръководител на Дирекция „Учебници и училищна документация“ към МОН.

Свързани статии
Мюфтийството само затваря джамиите у нас за Рамазан Богослужения в храм "Св.Св. Кирил и Методий" ще се излъчват онлайн Дядо попе, вирусът не се интересува в какво вярваш Mитрополит Гавриил: Не вярвам, че в храма може да се предаде зараза, но не искаме упреци Вразуми ли се църквата? Призоваха хората да си останат вкъщи за празниците Ген. Мутафчийски: Не е време за празници, останете си вкъщи! Ще допусне ли държавата струпване на хора в църквите на Цветница и Великден?
Тагове
религия
Коментари

Още от последните новини