Дядо попе, вирусът не се интересува в какво вярваш

Дядо попе, вирусът не се интересува в какво вярваш  - E-Burgas.com

За добро или за лошо сега всичко зависи от здравия разум на хората

Църквите в България официално остават отворени за Великден. Решението бе взето от Бойко Борисов след среща с представители на Светия синод за мерките по предстоящите празници.

След дълга полемика в крайна сметка премиер и духовни лица решиха храмовете да останат отворени, но посъветваха хората да не ходят. Или поне премиерът ги посъветва, защото митрополит Гавриил видимо имаше друго мнение по този въпрос.

Според него в храма зараза не се предава, но мерките се взимали, за да нямало упреци. Той даде редица примери за чудотворната сила на църквата, сред които историята за 10-годишно великденско яйце в дома му, което почти не се било развалило.

Митрополит Гавриил обаче не спря дотук и влезе в словесен спор с колежка от БНР, която го попита дали църквата не трябва да прояви отговорност за общото здраве на хората.

Вижте на какво ни учи историята. Колко епидемии са прекратени с божията помощ! Написано е, доказано е... Ние това го знаем и нашата отговорност е огромна. Ние правим всичко възможно Господ да даде и да се прекрати тази пандемия.“ заяви той видимо афектирано, като не пропусна да обвини колежката, че не е божи човек и няма право на мнение.

Към култовите изказвания на митрополита по време на брифинга може да добавим и това, че чашата на причастието нямало как да зарази никого, защото тя съдържала “тялото и кръвта Христови'. Това също било доказано. Къде и как е доказано, миптрополитът не казва. А пък в Гърция величаели Бойко Борисов, защото не затворил църквите, както направило тяхното лошо правителство.

Проблемът обаче не е свързан с личностната вяра и убеждения на един човек, който очевидно си няма капка понятия от наука и рационално мислене. Проблемът е, че решенията в държавата очевидно се взимат от хора, които разсъждават по този начин. Проблемът е, че до него стоеше премиерът на България, който имаше смелостта да се вслуша в специалистите и да затвори хотели, ресторанти и магазини, но не се вслуша в мнението на същите за църквата. Всъщност Борисов стигна дотам, че призова българите да “оправдаят” ген. Венцислав Мутафчийски, затова че се е “изпуснал” с думите, че сега не е време за празници.

Така цяла България сега ще заложи на карта резултатите, които постигна с много усилия и лишения през последните дълги седмици. За добро или за лошо, Борисов беше прав за едно. Всичко сега ще зависи от самодисциплината на българите. След като правителството нямаше смелостта да вземе по-трудното решение, остава да се надяваме, че то ще бъде взето от разумните и рационални хора в държавата. Аз лично вярвам, че те са мнозинство. И че шепата от малцинството ще бъде достатъчно малка, за да не страда целият български народ през следващите седмици и месеци. Ако мислите, че думите ми са преувеличени, потърсете в Гугъл “Пациент 31”.

А на митрополит Гавриил мога да кажа следното.

Вирусът не се интересува от религия. Бих казал, че той по убеждения е избрал да бъде атеист. Можеше да убива само християни, само мюсюлмани или само неверници, но поради някаква причина е решил да бъде над нещата и да убива наред. Не се интересува и от това дали човек е грешен или праведен. Нито в какво вярва или не. Той убива методично, като негови жертви са най-вече възрастни хора и такива с хронични заболявания. Иначе казано – най-слабите и уязвимите. И за да ги предпазим, трябва да спазваме всички ограничителни мерки. Думите не са мои, а на всички медицински институции по света, които за разлика от църквата имат реален опит в борбата с пандемиите.

Ако нещо в този текст ви се е сторило грубо, цинично или богохулно, готов съм да поема своята отговорност. Дали обаче Бойко Борисов, митрополит Гавриил и компания ще направят същото, ако станат причина за разрастване на пандемията? Дано само не чакаме Господ да ги съди...

Венелин Костадинов

Свързани статии
Над 10 хиляди допълнителни места в БДЖ по празниците Засилен интерес по Северното Черноморие за великденските празници Строят камбанария от дялан камък към църквата в Българово Здравното министерство пусна препоръки по празниците Църквата отбелязва отсичането на главата на свети Йоан Кръстител Спектакълът "Оскарите в музиката" открива Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ Засилен трафик в страната и към границата с Гърция Бургаската църква "Св.Св. Кирил и Методий" възвръща автентичния си облик (Снимки) Най-старият храм по Южното Черноморие тъне в разруха Националният щаб: Ще разберем дисциплината си от празниците около 7 януари
Тагове
църква религия празници
Коментари

Още от последните новини