Mитрополит Гавриил: Не вярвам, че в храма може да се предаде зараза, но не искаме упреци

Mитрополит Гавриил: Не вярвам, че в храма може да се предаде зараза, но не искаме упреци  - E-Burgas.com
Снимка: БНТ

Аз лично не вярвам, че в храма може да се предаде зараза, но искаме да се предпазим най-вече от упреци. Това заяви ловчанският митрополит Гавриил по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници.

Той допълни, че службите на Великден ще бъдат пред храмовете. Служителите на храмовете ще носят предпазни средства. 

"Днес имахме извънредно заседание на Светия Синод. Имахме голямата радост сред нас да бъде и министър-председателят. Светият Синод изрази своето голямо уважение към него и към правителството в България. Казвам го съвършено искрено. Той доказа себе си, защото е казано, че в трудни момента човек показва какво има в него", посочи митрополит Гавриил. 

По думуте му в храмовете се извършва ежедневна дезинфекция на иконите, а на праговете има наповена с дезинфектант изтривалка. Има препоръка богомолците да влизат с маски и да са на безопасно разстояние.

Митрополит Гавриил изброи "чудеса", на които е станал свидетел на Великден.

"Имам великденски яйца, които си пазя от години вкъщи на библиотеката.  Едно от тях се счупи, вътре е малко изсъхнало, но иначе му няма нищо. Имам богоявленска вода от 15 години, която е налята в шише. Ако сега я отворя, все едно сега съм я налял."

Свързани статии
Над 10 хиляди допълнителни места в БДЖ по празниците Засилен интерес по Северното Черноморие за великденските празници Строят камбанария от дялан камък към църквата в Българово Здравното министерство пусна препоръки по празниците Църквата отбелязва отсичането на главата на свети Йоан Кръстител Спектакълът "Оскарите в музиката" открива Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ Засилен трафик в страната и към границата с Гърция Бургаската църква "Св.Св. Кирил и Методий" възвръща автентичния си облик (Снимки) Най-старият храм по Южното Черноморие тъне в разруха Националният щаб: Ще разберем дисциплината си от празниците около 7 януари
Тагове
църква религия празници
Коментари

Още от последните новини