Пациент осъди НЗОК за 40 хил. лева, отказали му скъпоструващо лечение в чужбина

Пациент осъди НЗОК за 40 хил. лева, отказали му скъпоструващо лечение в чужбина - E-Burgas.com

Пореден пациент осъди Националната здравно-осигурителна каса, защото му било отказано скъпоструващо лечение в чужбина. Оказва се, че само за последната година и половина повече от 30 души са завели дела срещу държавата, защото се е наложило да извадят от джоба си десетки хиляди левове за скъпи операции и медицински изделия, съобщава „Нова телевизия".

Румен Русев е един от десетките пациенти с паркинсон, които от години се борят държавата да им осигури безплатно така наречения мозъчен пейсмейкър - единственият шанс да се движат и да живеят нормално. Самият Румен вече е платил веднъж 40 000 лева за това медицинско изделие. Поставят му пейсмейкър преди около три години. Сега обаче батерията на устройството свършва и семейството се връща в изходна позиция. Искат им 30 000 лева за подмяна на импланта. Тези средства няма как да бъдат покрити от НЗОК.

Румен все още не е мислил да съди Касата, но други пациенти като него вече получават обезщетения заради същия отказ.

„Съдът казва, че едно лечение, дори да се предоставя в България, ако е много скъпо, както дълбоката мозъчна стимулация, държавата е длъжна да издаде формуляр за лечение в чужбина", обяснява д-р Стойчо Кацаров.

А в чужбина процедурата струва поне няколко пъти повече. Но от известно време Касата отказва и този вариант. Обезщетението, което държавата е длъжна да изплати в такива случаи, може да надхвърли в пъти стойността на самото медицинско изделие.

От НЗОК обясняват, че тепърва ще обмислят отново дали могат да плащат мозъчните пейсмейкъри.

Коментари

Още от последните новини